Sveriges järnvägsnät 1880

Det var en lunch den 1 september 2006 som jag tog en promenad i Nora. Jag hade sett att antikaffären där jag hittat "en conrad" på sommaren hade rea. Döm om min förvåning när jag ser att dom har en hel källare med gamla böcker. Med halva priset på allt, även på alla femkronorsböcker!

Med kort om tid blev det närmast ett köp i blindo á 2.50 för något som närmast såg ut som ett lösbladssystem av kartbilder. Huruvida lapparna skulle gå att sammanfoga till en komplett bild fanns inte tid att utröna. Men komplett var den, i alla fall själva kartdelen av min nyförvärvade "En-Kronas-Karta".

Den fullständiga titeln är "Ny och fullständig En-Kronas-Karta öfver Sverige, upptagande alla järnvägar, kanaler, större landsvägar, herresäten, järnbruk, grufvor, m.m, samt specialkarta öfver Göta kanal. Efter nyaste officiella uppgifter utarbetad af H. Schlachter. Jämte fullständig förteckning öfver alla svenska Järnvägsstationer, med uppgift om inom hvilket län och vid hvilken bana de äro belägna." Dock saknades just den förteckningen i min upplaga.

Något tryckår kunde jag inte finna. Det blev att söka på internet, där jag fann ett antikvariat som har kartan till salu med uppgift om att just deras version trycktes 1880. Enligt uppgift ska även den innehålla ett index, det som jag alltså saknar.

Publicerad med tillstånd från antikvariat Hammarland Publicerad med tillstånd från antikvariat Hammarlund


Den del av kartan som ryms på en skanner för A3-format. Med tack till Bo Bäckman i Grönbo som hade vänligheten att hjälpa mig.
Klicka på bilden för större format eller hämta en bamsefil med bilden där detaljerna syns ordentligt, 18 Mb!