RECEPT i bokstavsordning oavsett
"genre" |
|||
******************************************************************************** Fredag 17 aug 2018 Tillbaka upp Fredriks morgonmüsli Müslin blandas efter behag men ungefärlig fördelning av mängderna enligt nedan. vill man ha en sötare müsli kan man öka mängden russin och torkad banan, lika väl som man kan utesluta dem helt. 5 dl vardera av havregryn och rågflingor ******************************************************************************** Måndag 14 april 2003 Tillbaka upp Fåraherdepaj med palsternacksmos Hos mig har detta ingått i påskbordet många år, mycket för att en av påskgästerna är fisk- och äggallergiker (en höjdare när sill, lax och ägg utgör grunden annars). Receptet kommer ursprungligen från Vår bostad i mitten av 80-talet. Av ren lättja gör jag nog ofta dubbel sats, det blir ju trots allt rätt mycket disk av maträtten så det kan vara rart att få lite över att frysa in till matlådorna. Vegertarisk variant kan man göra genom att ersätta köttfärsen med kokta krossade korngryn. Veganvariant förutsätter särskilt margarin och att man utesluter mjölken och osten i moset, men det blir gott det också om man tar lite mer av dess särskilda margarin i moset. 1 kg
palsternackor 500
gram köttfärs Skala palsternackorna och dela dem så pass att de precis bara går ner i matberedarens rör. Koka i saltat vatten tills dom är mjuka (10-15 min). Riv osten under tiden och lägg över i en bunke. Häll av kokvattnet som med fördel kan sparas till grönsakssoppa vid senare tillfälle. Riv sedan palsternackorna i matberedaren på finaste rivskivan. Lägg tillbaka i kastrullen. Blanda ner mjölk, margarin och merparten av den rivna osten innan moset kallnat. Blanda tills osten smält. Skiva och stek champinjonerna/kantarellerna ordentligt brynta i lite margarin för bästa smak (i nödfall kan man ju ta burkchampinjoner, men dom är inte lika goda.) Tillsätt köttfärsen att brynas, den hackade löken och kryddorna. Tillsätt lite spad om det blivit för torrt. Smörj en ugnsform och lägg köttfärsröran
i botten. Bred ut palsternacksmoset och strö den sista rivna osten
över. Gratinera i ugnen i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15
minuter. Torsdag 16 juli 2009 Tillbaka upp Gammelbo kanelkaka Mjuk sockerkaka med kanelsmak, gjord med filmjölk & bikarbonat, enligt recept från Lena Bergström-Hjelte på Gammelbo Gård i aug 1995. 2,5
dl filmjölk Kanelblandningen: Använd lång 2-litersform. 175 grader i 40 minuter. Kanelkaka i recept från Gammelbo Gård. Blanda filmjölk & bikarbonat och låt stå
att svälla (till dubbel mängd!) under tiden det övriga
görs. Måndag
19 aug 2007 Tillbaka upp
Guns krämiga kräftsås 2 portioner som huvudrätt, 4 portioner som förrätt 150 gram kräftstjärtar Tina kräftstjärtarna. Strimla purjolöken,
tärna äpple och paprika. Fräs upp detta i lite olja i
en tjockbottnad panna. Pudra över curry. Häll på grädde,
hummerfond och kräftstjärtarna. Smaka av med curry, salt och
peppar. 2 liter
svarta vinbär Kokas med 8 liter vatten i 20 min. Sila av bär och
blad och rör ner sockret i den varma juicen. Rekommenderas att
frysas, gärna i plastflaskor, pga kort hållbarhet. Tisdag 7 aug 2018 Tillbaka upp Margareta Janssons Svartvinbärssaft Här ett recept jag haft "sen tidernas begynnelse" från Margareta Jansson (frid över hennes minne!). Jag tror nästan jag fick det när hon ännu bodde på Rävnäs, eller var nyinflyttad i Riddarhyttan. Många många år låg det som en extra lapp i recepsamlingen. 3 liter svarta vinbär kokas 15 minuter med 3 liter vatten. Silas genom silduk i en väl rengjord hink. Gör avkok på bärmassan med ytterligare 1,5 liter vatten och låt koka med 1,5 liter vatten. Silas ner i samma hink! Mät upp saften i ren kastrull och tillsätt 6 hg socker per liter avrunnen saft. Kokas i 15 min och hälls sedan på flaska. Själv har jag inget minne av att jag tillsatt konserveringsmedel men att saften står sig närmast ett år ändå. ******************************************************************************** Lördag 19 dec 2015 Tillbaka upp Marias köttbullarBaserad på ett recept jag fann någon stans i slutet av 1980-talet och var ursprungligen ett recept för köttfärslimpa som jag modererat något. Till jul snålar jag inte på kryddorna! 400 gram köttfärs Till köttfärslimpa kan man ändra vätskan till 1 dl mjölk plus 1 dl rotsaksspad, samt att pensla med soja. Stek curryn först i pannan, lägg i lök och sockra. Låt svalna medans gryn och kryddor blandas, tillsätt vätskan och ägg och den avsvalnade löken. Låt svälla en stund. Blanda ner i köttfärsen. Rulla bullar med vattensköljda händer. Jag sekter alltid i ugnen och lägger bullarna på rad i djup, smord, ugnsplåt. Grädda högst upp i ugnen på 275 grader
som sänks till 225 grader efter fem minuter. Flytta ner till nedersta
falsen och grädda cirka 15 minuter till. Vänd några
gånger under gräddningen. ******************************************************************************** Måndag 14 april 2003 Tillbaka upp Marias köttfärssås - storkokBaserad
på en hemkokt tomatsås enligt "Skördefest"
av Siv och Key Nilsson 3-3,5
kg kilo köttfärs Tomatsås Lag Häll
alla paketen med passerade tomater i en stor gryta (minst 7 liter).
Jag brukar skölja ur paketen med den silade lagen. Tillsätt
alla kryddorna. Låt småputtra men rör i botten emellanåt
så det inte fastnar. Frys in i hushållsanpassade portioner. Som nylagad
är den lite väl blöt, men lagom blöt efter upptining.
Lördag 29 nov 2008Tillbaka upp Pepparkakor - goda, enligt ICA-kuriren, ca 150 st Sedan julen 1987 har jag som regel använt mig av följande recept för pepparkakor. Hur degen är att kavla vet jag egentligen inte riktigt eftersom jag alltid har kavlat ut den mellan frysfilm av plast! Dessutom får degen alltid vila utplattad i plastpåsar så den är ganska tunn redan från början, men är enklast att kavla om den är rumstempererad. 100
gram rumstempererat smör (till nöds kanske margarin duger) Rör
smör och socker smidigt, rör i sirapen, grädde och kryddorna.
Blanda bikarbonaten i mjölet och rör ner i smeten. Blanda
med träsked tills det är dags att knåda ihop med händerna
för att få ihop degen. Lördag 24 maj 2003 Tillbaka upp Pepparkakor enligt Marita, ca 150 st3
dl socker Blanda
allt fram till kryddorna i en gryta och koka upp det. Tillsätt
smöret sen. När blandningen är kall blandas mjöl
och bikarbonat ner i grytan. Låt den lösa degen stå
svalt till nästa dag. Kalva ut en kick av degen i taget och låt
resten stå svalt. Grädda i 175 grader. Fredag 13 nov 2003 Tillbaka upp Pizzabullar 50
gram margarin eller 0,5 dl olja Fyllningspuré
snabb Fyllning
pizzasås-alternativ. OBS till Dubbel sats bullar! Pizzasåsen
blandas och får puttra, gärna två timmar i stor kastrull
för att slippa stänket. Torsdag 18 dec 2008 Tillbaka upp Risgrynsgröt Barnen säger att min risgrynsgröt är nästan lika god som "grötkorvarna" man kan köpa... Nedan mängd anses ska räcka till sex personer, men då är dom nog små i maten, eller äter gröten som dessert! 2,5
dl grötris Serveras med mjölk och kanelsockerblandning och en
skållad mandel vid jul för att utröna vem som månde
bli gift under kommande år. Fredag
28 april 2006 & 10 aug 2008 Tillbaka upp
Romkulor - Verners I en pärm med receptsamling från Marinens intendentursskola anno 1971 förvaras också 1984 års recept från Karlstad-Verner med hans romkulor. Till yttermera visso är det typ enda gången i tillvaron vi frivilligt besöker systemet - när rommen är slut hemma! Man
tager: Man: Den
här satsen påstås räcka till 20 bollar/kulor,
men det beror naturligtvis på hur generös du är när
du rullar dem. Om du tycker smeten verkar lös även när
den svalnat, har du nog varit för generös med rom. Tillsätt
i så fall en aning potatismjöl. Torsdag
6 aug 2009 Tillbaka
upp
Rulltårta, Kathes, med morot och kesella På 2009 års vävkurs på Billströmska fick vi besök av en tidigare kursdeltagare, Kathe, som bjöd på en sagolikt god Morotsrulltårta med kesellafyllning. Här är receptet: 2
ägg 1/2 burk kesella 2 msk flytande honung 1
bakplåtspapper Vispa ägg och socker. Blanda ner smör och morötter, därefter siktas mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker ner. Smörj bakplåtspapperet och strö över kokosflingorna. Häll över smeten försiktigt. Grädda i 200 grader, 10 min, mitt i ugnen och låt sedan kallna på papperet. Blanda vispad grädde, kesella och honung och bred på. Rulla ihop. Låt den ligga kallt till serveringen. ******************************************************************************** Onsdag 19 nov 2008
Tillbaka upp Saffransbröd/Lussekatter Jag kan inte minnas riktigt när jag började
baka saffransbröd/lussekatter enligt detta recept men sannolikt
fanns de med på allra första julgranshämtningen
med Örebro Läns journalistförening uppe vid Surängen
1989. Och sen har det inte blivit något annat recept använt,
även om jag varierat ingredienserna något. Ursprunget är
hämtat från förlaget Richters bok "Mat och bak
med tradition" från 1985. Man
tager: Smula
jästen i en bunke och rör ut med lite av den kalla mjölken.
******************************************************************************** Torsdag 20 februari 2003 Tillbaka upp Semmelfavoriterna (ur "från skogshorisonten 2003")
Själv gör jag så gott som alltid dubbel sats så det blir cirka 40 bullar, för dom är goda som släta bullar också, och går fort att baka ut. Till 40 bullar går det åt följande: 200
smör (eller Milda) Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen (det verkar vara mycket med tre paket, ja!) och rör ur i lite av det värmda degspadet. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssaltet med mjölet innan det hälls ner i bunken. Som regel går allt mjölet åt direkt. Arbeta sen degen smidig och låt jäsa endast tio minuter. Själv brukar jag skålla och riva mandeln under tiden. Stjälp ur degen och knåda den något på mjölat bakbord, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den är alltför degig. Dela upp den i fyra delar. Snittytorna vänder jag inåt/nedåt och låter tre delar ligga under bakduken (jäsningen fortsätter rätt mycket trots att det går på mindre än fem minuter att rulla tio bullar.) Dela varje fjärdedel i tio bitar. Sen kommer själva finessen att inte egentligen rulla bullarna utan snarare att "knorvla ihop dem" genom att liksom nypa ihop bullen på undersidan så att den släta delen från jäsningens yta spänns ut i en skålformad hand. Bullarna jäser rejält så det ryms sällan fler än 9-12 per plåt. Låt jäsa i hela 45 minuter under bakduk (nästan lagom för lite snabb kvällsmat typ makaroner och köttbullar däremellan). Pensla med ägg, själv blandar jag ofta ut ägget med någon matsked mjölk. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler. Fyllningen enligt ursprungliga receptet var nog 200 gram mandelmassa till 20 bullar, men själv gör jag alltid egen mandelmassa allteftersom det går åt. Och den gör jag på en höft, med 200 gram skållad mandel som rivs på mandelkvarn och blandas med cirka 1 dl florsocker och 1 dl strösocker. Ibland blandar jag i en äggvita, eller några matskedar av grädde eller mjölk och ibland lite vatten till en lagom fuktig, men inte rinnande konsistens. Sen gröper jag ur bullarna lite och blandar ner i mandelmassan när semlorna ska serveras. Numera har vi som regel giftigt grön mandelmassa med hjälp av hushållsfärg och illrosa vispgrädde till semlorna. Det går det med och flickorna gillar det! Siktat florsocker är förståss ett måste, men ett år blev det rosa glasyr istället. ******************************************************************************** Måndag 14 april 2003 Tillbaka upp Såsig ugnsfalukorv Senap och husets åttaåringar går inte riktigt ihop, men med lite raffinemang går det att dölja. Beroende på tillgänglig tid så kan man blanda ner lite alltmöjligt kring korven. Minst
600 gram falukorv 2
dl vatten Om
tiden medger kan man börja med att skala morötter som slantas,
och ett grönt äpple som skärs i bitar och får ligga
i vatten i väntan på att allt ska bli klart för ugnen.
Men ibland hoppar jag över dom ingredienserna. Halvera löken
och skiva upp halvorna. ******************************************************************************** Måndag
11 aug 2008 Tillbaka upp
Torsk på risbädd under skaldjurstäcke Det här är ett hopplöst recept att skriva ner eftersom jag gör det på en höft jämt. För 6-8 personer. Fisken kokas i mikro. Allt gratineras 10-15 min. ca
600-800 gram filead vit fisk Koka fisken i mikro i vin, salt och citrondropparna tills den är genomkokt. Koka riset i sin buljong. Gör bottenredning och tillsätt såskryddorna. Späd med spadet från den färdiga fisken och vid behov vatten. Lägg upp riset i lätt smord ugnsform. Lägg fisken och skaldjuren ovanpå. Häll såsen över och osten. Gratinera. ******************************************************************************** Måndag
11 aug 2008 Tillbaka upp
Tuppkaka - Farmors 2
ägg Blir cirka 10 bitar. 175 grader i 20 min. Smörj och bröa rund form med löstagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjöl med bakpulvret, rör smeten slät. Blanda sist ner vattnet. Grädda. Låt kakan kallna. Rör ihop glasyren och bred över. För citronglasyr ta 2 dl florsocker och 1,5 msk citronsaft ******************************************************************************** Måndag 11 aug 2009 Tillbaka upp Ullas knäckebröd Från ett meddelande på Facebook: Rör
ihop 6,5 dl grovt rågmjöl, 6,5 dl vetemjöl, 1 msk mörk
sirap, 1 tsk salt, 1-2 tsk stött anis och 1-2 tsk stött fänkål
till en fast deg. Dela i 12 delar. Kavla tunt i grovt rågmjöl
och grädda i 25...0 grader ca 5 min. Tiden är det värsta.
Det känns som 20 sek mellan "inte färdig" och "bränd".
Och så är det ju 12 gånger på en deg. |