Kolofon: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med 'En '''kolofon''' (av grek. ''κολοφών'' "topp", "spets", "det yttersta", "slutet") är den slutskrift i en äldre bok som innehåller uppgifter om bokens titel,...')
 
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 1: Rad 1:
En '''kolofon''' (av [[grek.]] ''κολοφών'' "topp", "spets", "det yttersta", "slutet") är den slutskrift i en äldre [[bok]] som innehåller uppgifter om bokens titel, författarens och tryckarens namn med mera. I dagens bruk motsvaras den ofta av motsvarande text på [[titelsida]]n och dess baksida.
En '''kolofon''' (av [[grek.]] ''κολοφών'' "topp", "spets", "det yttersta", "slutet") är den slutskrift i en äldre bok som innehåller uppgifter om bokens titel, författarens och tryckarens namn med mera. I dagens bruk motsvaras den ofta av motsvarande text på [[titelsida]]n och dess baksida.


Ur [[inkunabel]]ns kolofon utvecklades titelsidan. Kolofonen återkom i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och förekommer i viss utsträckning än idag, ofta innehållande produktionstekniska upplysningar.
Ur [[inkunabel]]ns kolofon utvecklades titelsidan. Kolofonen återkom i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och förekommer i viss utsträckning än idag, ofta innehållande produktionstekniska upplysningar.

Nuvarande version från 20 oktober 2021 kl. 17.47

En kolofon (av grek. κολοφών "topp", "spets", "det yttersta", "slutet") är den slutskrift i en äldre bok som innehåller uppgifter om bokens titel, författarens och tryckarens namn med mera. I dagens bruk motsvaras den ofta av motsvarande text på titelsidan och dess baksida.

Ur inkunabelns kolofon utvecklades titelsidan. Kolofonen återkom i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och förekommer i viss utsträckning än idag, ofta innehållande produktionstekniska upplysningar.

I moderna (svenska) publikationer är kolofonen oftast placerad på copyrightsidan, den andra sidan av titelbladet. Praktiken med kolofon i slutet av boken är dock fortfarande vanlig i bland annat fransk bokproduktion. Kolofonen innehåller uppgifter om copyright-innehavare, tryckeriets namn, bokens tryckår, ISBN- och ISSN-nummer och liknande information. I exklusivare böcker kan den också ange papperskvalitet, typsnitt, upplagestorlek och liknande.

Kolofonen i böcker motsvaras inom tidningsvärlden närmast av en redaktionsruta.

Källor