Västerås ordinantia: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ''''Västerås ordinantia''' var ett påbud för genomförande av beslutet kring Västerås riksdag (1527) i Västerås, Västerås recess, där den romersk-katolska...')
 
Ingen redigeringssammanfattning
 
(2 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Västerås ordinantia''' var ett påbud för genomförande av beslutet kring [[Västerås riksdag (1527)]] i Västerås, [[Västerås recess]], där den [[romersk-katolska kyrkan]]s ekonomiska och militära maktställning bröts, och den väldiga kyrkoreduktionen, som på ett avgörande sätt stärkte kronans resurser, inleddes. [[Gustav Vasa]] såg till att [[Svenska kyrkan]] blev en del av kronan och att kungen blev dess överhuvud och bröt med detta beslut slutligen den katolska kyrkan och Sveriges [[statsreligion]] övergick till [[protestantism]].
'''Västerås ordinantia''' var ett påbud för genomförande av beslutet vid [[Västerås riksdag (1527)]], kallat [[Västerås recess]], där den [[romersk-katolska kyrkan]]s ekonomiska och militära maktställning bröts. Den väldiga kyrkoreduktionen, som på ett avgörande sätt stärkte statens resurser, inleddes. Gustav Vasa såg till att [[Svenska kyrkan]] blev en del av staten och att kungen blev dess överhuvud. Med detta beslut bröts formellt kontakten den katolska kyrkan och Sveriges [[statsreligion]] övergick till [[protestantism]].


==Referenser==
== Källor ==
<references/>
<references/>


[[Kategori:Svenska kyrkan]]
[[Kategori:Svenska kyrkan]]
[[Kategori:Reformationen i Sverige]]
[[Kategori:Reformationen i Sverige]]

Nuvarande version från 27 augusti 2024 kl. 05.44

Västerås ordinantia var ett påbud för genomförande av beslutet vid Västerås riksdag (1527), kallat Västerås recess, där den romersk-katolska kyrkans ekonomiska och militära maktställning bröts. Den väldiga kyrkoreduktionen, som på ett avgörande sätt stärkte statens resurser, inleddes. Gustav Vasa såg till att Svenska kyrkan blev en del av staten och att kungen blev dess överhuvud. Med detta beslut bröts formellt kontakten den katolska kyrkan och Sveriges statsreligion övergick till protestantism.

Källor