Arameiska: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 1: Rad 1:
'''Arameiska''' är ett språk eller en grupp av språk som till hör den [[semitiska språk]]familjen. Det talades ursprungligen i det forna [[Mellanöstern]] omkring 1000-talet f.Kr. av en folkgrupp som kallas [[araméer]].<ref>[https://www.britannica.com/topic/Aramaic-language Encyclopædia Britannica/Aramaic language]</ref> Idag talas [[nyarameiska språk]] för det mesta av assyrier/syrianer.
När de [[arameiska riken]]a under 700-talet f.Kr. upphörde, absorberades deras språk och kultur av [[Nyassyriska riket]]. Arameiskan blev efter hand dåtidens internationella ''[[lingua franca]]'', det vill säga det språk som användes när olika stater skulle kommunicera med varandra. Under [[Tiglat-Pilesar III]]:s regeringstid (744–727 f.Kr.) blev arameiska huvudspråket i Nyassyriska riket och spreds sedan till stora delar av Mellanöstern.<ref>[https://snl.no/Aram Store norske leksikon/Aram]</ref>
Efter den [[muslimsk]]a erövringen har arameiskan trängts tillbaka till förmån för [[arabiska]]n, men nyarameiska språk talas fortfarande i viss utsträckning i Mellanöstern och av emigranter boende i andra delar av världen. 
Arameiskan är indelad i flera undergrupper, ''östarameiska språk'' som innefattar klassiska språk såsom [[syriska]]n som fortfarande används i både skrift- och talspråk i norra [[Mesopotamien]] och [[mandeiska]]n och nyarameiska talspråk såsom [[turoyo]], [[nyöstsyriska]], [[kaldeisk nyarameiska]] samt ''[[västarameiska]]'' språk där det enda moderna överlevande talspråket är Maalula-dialekten.
Vissa delar av [[Gamla Testamentet]] ([[Esra]] 4:8-6:18, 7:12-26 samt [[Daniels bok|Dan]]. 2:4-7:28) är nedtecknade på [[västarameiska]]. Det var sannolikt det språk som [[Jesus]] talade. Några arameiska citat finns bevarade i grekisk transkription i [[Nya Testamentet]]. Arameiska, i form av [[syriska|syrianska]], är det [[liturgi]]ska språket i [[Syrianska-ortodoxa kyrkan]], [[Österns assyriska kyrka]], [[Kaldeisk-katolska kyrkan]] (se [[kaldeisk rit]]), [[Maronitiska kyrkan]] samt i de andra [[syrianska]] kyrkorna.


==Arameiskan inom judendomen==
==Arameiskan inom judendomen==
[[Talmud]] skrevs på en blandning av arameiska och [[hebreiska]], och vissa böner i den standardtraditionella judiska böneboken är på arameiska, bland dessa är ''qaddish'' den som förekommer mest.
[[Talmud]] skrevs på en blandning av arameiska och [[hebreiska]], och vissa böner i den standardtraditionella judiska böneboken är på arameiska, bland dessa är ''qaddish'' den som förekommer mest.
== Språkhistoria ==
* Fornarameiska, 925 f.Kr. - 700 f.Kr.
* Officiell arameiska, 700 f.Kr. - 300 f.Kr.
* Medelarameiska, 300 f.Kr. - 100 e.Kr.
* Senarameiska, 100 e.Kr. - 1200 e.Kr.
* [[Nyarameiska språk|Modern arameiska]], 1200 e.Kr. -


== Se även ==
== Se även ==
{{Interwiki|språkkod=arc}}
[https://sv.wikipedia.org/wiki/Arameiska '''Arameiska''' Wikipedia]
* [[Araméer]]
* [[Arameiska riken]]
* [[Syriska]]
* [[Nysyriska]]
* [[Nyarameiska]]
* [[Nya Testamentet arameiska]]


== Källor ==
== Källor ==

Nuvarande version från 7 september 2021 kl. 06.59

Arameiskan inom judendomen

Talmud skrevs på en blandning av arameiska och hebreiska, och vissa böner i den standardtraditionella judiska böneboken är på arameiska, bland dessa är qaddish den som förekommer mest.

Se även

Arameiska på Wikipedia

Källor