Ulrici, Olaus: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ''''Olaus Ulrici''', eller Olof Ulrichson, var en svensk boktryckare. == Källor == Kategori:Boktryckare')
 
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
'''Olaus Ulrici''', eller Olof Ulrichson, var en svensk boktryckare.  
'''Olaus Ulrici''', eller Olof Ulrichson, var en svensk boktryckare.  
År 1528 återfinns Olaus i Malmö (tillhörde Danmark då) med ett nyinköpt tryckeri. Han tryckte där Danmarks första luterska psalmbok. Den har gått förlorad, liksom en andra, tillökad, upplaga ett år senare. Se denna danska psalmboks vidare öden i [[Några Gudliga Visor]]
Dock är den utgiven som miniatyrutgåva även av borgaren [[Hans Meyer]] i Rostock och tryckt i Magdeburg. Även denna utgåva är förlorad. Ytterligare en tryckning av psalmboken skedde hos [[boktryckaren]] [[Ludwig Dietz]] i Rostock. Nu i lite större format och denna finns bevarad i ett ex. Båda dessa utgåvor har förordet kvar, där med refereras till noter som fanns i originalet men inte i de andra utgåvorna. Originalet hade notlinjer, där noterna skulle skrivas i för hand.


== Källor ==
== Källor ==
* Erik Person: Förord till "Några Gudliga Visor" (1526-30?), 1937, Centrums Fg, Gbg


[[Kategori:Boktryckare]]
[[Kategori:Boktryckare]]

Versionen från 26 september 2021 kl. 09.05

Olaus Ulrici, eller Olof Ulrichson, var en svensk boktryckare.

År 1528 återfinns Olaus i Malmö (tillhörde Danmark då) med ett nyinköpt tryckeri. Han tryckte där Danmarks första luterska psalmbok. Den har gått förlorad, liksom en andra, tillökad, upplaga ett år senare. Se denna danska psalmboks vidare öden i Några Gudliga Visor

Dock är den utgiven som miniatyrutgåva även av borgaren Hans Meyer i Rostock och tryckt i Magdeburg. Även denna utgåva är förlorad. Ytterligare en tryckning av psalmboken skedde hos boktryckaren Ludwig Dietz i Rostock. Nu i lite större format och denna finns bevarad i ett ex. Båda dessa utgåvor har förordet kvar, där med refereras till noter som fanns i originalet men inte i de andra utgåvorna. Originalet hade notlinjer, där noterna skulle skrivas i för hand.

Källor

  • Erik Person: Förord till "Några Gudliga Visor" (1526-30?), 1937, Centrums Fg, Gbg