Borg, E Elsa D

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Elisabeth (Elsa) Dionysia Borg född den 19 juli 1826 i Rytterna församling, död den 25 februari 1909 i Stockholm, var en svensk filantrop, lärare och skolföreståndare. Far var prosten Denis Borg och mor var Hedvig Elisabeth Borg. Hon var föreståndarinna för en privatskola i Gävle 1859–74 och för Bibelkvinnohemmet på Vita Bergen på Södermalm; i Stockholm jämte anslutna anstalter fr.o.m. 1875. Då Elsa var tjugoåtta år, skedde ett religiöst genombrott i hennes liv. Den religiositet, som nu genomträngde Elsa, var av väckelsens typ, med klart framträdande angloamerikansk påverkan. Elsa Borg var en av de första i vårt land, som omfattade den vid mitten av 1800-talet inom väckelsereligiositeten framträdande helgelserörelsen med dess strävan efter ett högre kristligt liv än det vanliga. Vid besök i England 1876 och 1878 lärde hon känna tvenne av helgelse-och helbrägdagörelsens märkesmän, metodistpastorn William Boardman och lord William baron Radstock.

I William Boardmans bok Herren din läkare, som utkom på svenska 1882, har Elsa Borg vittnat om flera fall av helbrägdagörelser genom Radstocks verksamhet i Sverige. Ett organ fick helgelse- och helbrägdagörelsen 1885 i Elsa Borgs lilla månadsblad Trons hvila.

Sedan 1875 förestod Elsa Bibelkvinnohemmet på Söder som skulle bli såväl utbildningsanstalt som ett centrum för kristligt socialt arbete. Ur en ringa begynnelse uppväxte en omfattande verksamhet. År 1877 öppnades ett skyddshem för fallna kvinnor. Fyra år senare kunde ett barnhem börja sin verksamhet. Det följdes under årens lopp av ytterligare fyra dylika hem, av vilka tre efter hand utflyttades till egendomen Edesta i Södermanland och sedermera förlades till egna inköpta lägenheter. Ett sjukhem, som upprättades 1883, fick redan efter två år lämna plats för ett hem, avsett att vara filial till bibelkvinnohemmet. Här mottogs under en tid även elever för att utbildas till den yttre missionens tjänst.

År 1906 fick Elsa Borg tidskriften Iduns kvinnoakademi ett pris på tusen kr.

Källor

Biografi i SBL