Från skogshorisonten 2002...
Till 2003 års betraktelser från skogshorisonten

Klicka på spelarens playknapp om du vill lyssna på Fria Proteaterns "Terule". Annars finns den att hämta HÄR. (Med tillstånd från MNW)

December 2002

SÖNDAG 15 dec --- Julgranshämtning
För 14:e året i rad kom en busslast från Örebro Läns journalistförening för att hugga julgran i våra skogar. Jag glömde för ovanlighetens skull att räkna in alla, men jag tror vi blev 26 vuxna och 17 barn, dvs 43 personer. ”Vår skog” är det ju inte riktigt, utan Svea Skogs och granarna huggs med vederbörligt tillstånd från markägaren. Vi får numera låna jaktlagets finfina grillplats vid Bäckplan, utmed Busmossvägen. Korvgrillningen går i ett huj när det finns ett galler, istället för att använda grillpinnar.

En populär nyhet för i år var att barnen fick åka släde efter ett spann med Siberian Huskey som annars hör hemma i skogarna kring Björsjö. Fjordingen Lucas som brukat tjänstgöra kunde inte komma i år, men hundarna var minst lika populära.

Eva-Lena och Minna har varit med sen dom föddes. Dom var inte äldre än två månader första gången. En jul utan julgranshämtningen skulle nog kännas konstig även för dom, det hör liksom till familjetraditionen. Fast frågan är hur många år till vi kan hålla på, granarna börjar ju bli lite väl stora, och så fina grillplatser växer ju inte på trän.

Fler bilder hittar du här, men hav tålamod i så fall, det tar tid att ladda hem sidan!
Boka själv med ett klick!
Dom var 15 barn!

LÖRDAG 7 dec --- LUCIAGUDSTJÄNST
Valet var ganska givet: åka till fasters 30-årskalas på västkusten eller göra debut i kyrkans luciatåg. Det var liksom inte så mycket att förhandla om, även om faster och farmor står högt i kurs, så inte slår dom ut luciatåget i kyrkan hemma. Tufft att stå där och sjunga inför så mycket folk tycker ju en annan. Och det kommer mycket folk till Luciagudstjänsten. Men sällan fullsatt förståss, fast med en ståndsmässig landsortskyrka med plats för 400 personer är det ju inte så konstigt.

Traditionen bjuder att vi har julmarknad strax före Luciagudstjänsten så det blir mycket folk i rörelse i byn. Hade gärna inlett med den nya tradition som erbjöds, julbord hos Borrwalls nere på Solkullen, men det ville inte töserna. Och far i huset ligger däckad i andra vändan av virusinfektion så nu vankas spagetti med köttfärssås, istället för julbord.

Eva-Lena till vänster om Lucian Matilda Stuart och Minna till höger om henne.

November 2002
Vår STORA kyrka

LÖRDAG 30 nov --- DJÄVULENS VERK OCH GUDS NÅD
Alla människor har lika värde, även onda och elaka människor. Frågan blir uppenbar och ställs på sin spets när jag funderar på Aspamordet. I en grymhet och hänsynslöshet som är långt bortom det fattbara plågade han långsamt och utstuderat livet ur en kvinna. Hans egen sambo och kvinnans sambo hölls i samma skräckvälde. Kvinnans sambo tvangs att försöka utplåna spåren av hennes tragiska död genom att försöka arrangera en bilbrand som var menad att se ut som en olycka.

Om han lider själv av vad han gjort är kanske tveksamt på något vis, då torde han ju inte ha hållit på i ett halvår med galenskaperna. Och ändå kan jag inte säga som många faktiskt säger att ”må han ruttna i helvetet”. Trots sin ondska och grymhet har han samma rätt som alla till ett värdigt liv. Men jag är tveksam om den rätten innebär att han efter frigivningen ska ha samma frihet som alla. Visst har han ”sonat sitt brott” när han friges. I sitt inre blir han aldrig fri från bilderna av våldet han utövat. Fast det sägs ju att människan kan förtränga mångt och mycket. Och är man kapabel att begå såna illdåd behöver nog hjärnan befrias från minnena.

Men jag kan inte förlika mig med tanken att han ska vara fri att bosätta sig varsomhelst där ingen vet vad han gjort tidigare. Det är ju precis det som hände här. Han har genom miss-handel mördat ett barn tidigare, fick sex års fängelse för det. Flyttade hit och inte en kotte visste vad han var för en. Ingen på socialen visste att han fanns här eller kände till hans förflutna. Och kvinnan som med sin sambo blev hans hyresgäster i skogen visste inget. Hennes socialsekreterare som följt henne genom åren, visste inget. Nu är kvinnan död. Ingen visste riskerna. När priset för en människas integritet blir så högt är det helt enkelt för dyrt att betala med en annans liv. Hennes liv är mer värt än hans frihet.

Jag inser att ingen omgivning med vetskap om hans vansinne kan låta bli att döma honom på förhand. Men nog borde myndigheterna ha rätt att ha kontroll på var en så grymt elak människa befinner sig!

Prästen säger i kyrkan att Guds nåd omfattar alla, jag hoppas det kan gälla även den som utför djävulens verk.

Jag har en förkärlek för vägar *ler*
SÖNDAG 17 nov --- MENTALA KARTAN
Jag åkte upp till Björsjö häromdagen, en liten by norröver, rakt genom skogen på små grus-vägar. Inte direkt allfarvägar som synes av bilden. Jag har lika långt dit som in till kommun-huvudorten, mätt i kilometer alltså. Mentalt är det längre att åka på något vis. Har ju åkt dit rätt ofta senaste åren genom jobbet så jag börjar vänja mig att det faktiskt går lika fort dit som in till stan.

När vi flyttade hit från Stockholm var det ju en och annan som undrade hur vi kunde välja att bosätta oss så långt bort från stan. Född och uppvuxen på Södermalm och med dom sista tio åren på Kungsholmen så var vi ju vana vid att förflyttningar även där tar 30 minuter om det inte är gångavstånd. Vi tyckte inte det var att bo så långt bort ens för pendling när vi flyttade hit. Vår mentala karta var ju inställd på att allt som nås på trettio minuter är rätt nära. Vår mentala karta mätte avstånd i tid.

Här mäter man avstånd genom det rörelsemönster man är van vid. Det är nära till allt man brukar åka till. Vanans makt styr avståndsbedömningen. Och man är INTE van vid att åka till småbyarna i angränsande kommuner, dit har man ju så sällan ärenden… det finns liksom ingen egentlig orsak att åka ditåt. Så då blir det ”långt bort”.
LÖRDAG 9 nov --- JÄV
Läste nyligen ”Endast den som inte uträttar något i praktiken kan undgå att göra fel. /Lenin”.
Det påminner mig om att jag var med om att fatta ett beslut under jäv! Och sådan klumpighet är ju bara att erkänna bums och se till att beslutet fattas i rätt ordning så fort som möjligt istället. Så vi ska ta upp ärendet för beslut i kyrkonämnden igen och jag går ut ur rummet.

Frågan handlade om arvodering för det arbete jag gör åt kyrkan, i första hand vilket konto som skall belastas. Men eftersom arvoderingar är en fullmäktigefråga så kan det bli ett ärende som ska upp i den instansen, och en av ledamöterna föreslog att månadsarvodet skulle höjas från dagens 500 kronor till 4000 kr, medan jag faktiskt föredrar att få betalt för utfört arbete som redovisas.

Beslutet överklagades av en närvarande ersättare som i efterhand kom på att det var en jävs-situation.
Ingen annan tänkte på det heller. Men visst är det lite festligt att någon väljer att överklaga ett beslut när faktiskt möjligheten fanns på mötet att upphäva sin stämma. Så kan det förvisso bli när eftertan-kens kranka blekhet slår till. Fast i sak tror jag faktiskt inte att beslutet kommer att bli annorlunda för att jag går ut ur rummet när frågan ska upp igen. Så frågan är vad som vunnits? Möjligen lite mer av arbete för mig att skriva upp på tidredovisningen (som om jag inte har nog…)
Klicka till Råd och Röns hemsida

SÖNDAG 3 nov --- SYMASKIN OCH VERKTYG
Verktygen är mina, det är jag faktiskt löjligt noga med att påpeka. Det är faktiskt jag som skaffat allihop. Sen har maken väl fått ett och annat set med verktyg till sin bil av mig kanske, och själv inhandlat någon lattjo mojäng på någon marknad som skruvar saker rätt bra - den använder jag ganska ofta faktiskt.

Men när han ville hävda att eftersom jag ska skaffa en ny symaskin så är det inget att tala om att han åker på en danskurs vars avgift är över tusenlappen, då vart jag nog inte så illandes glader. Må vara att symaskinen liksom verktygen är mina, mer än hans, men det skulle aldrig falla honom in att påstå att dammsugaren eller diskmaskinen är hans eller min. Och en symaskin är baske mig ingen personlig tillhörighet som kan hänföras till det personliga nöjeskontot, även om jag kallar den min! Det kunde kanske vara fallet om min hobby var att sy, men så är det sannerligen inte. Här sys när det måstes, och inget annat. Ungefär som med dammsugningen och disken.

Det är med stor motvilja jag skrotar den gamla Husqvarnan, men nu har den nog ändå gjort sitt. Jag köpte den begagnad för 800 kronor, troligen 1975. Hållaren för trådens spänning har varit fullständigt lös i några år och hoppar ur maskinen titt som tätt, backknappen har tjorvat i alla de år och nu slirar remmen till motorn. Kanske jag ändå försöker se om den går att laga. Den är robust och enkel och klarar dom sömmar jag behöver.

Kan jag ha nästa maskin i 27 år (men det tvivlar jag ju på) så är ju 6.900 kronor inte mer än 255 kronor om året ändå… Jag tror nog det blir en ny ändå.

Bilden är publicerad med tillstånd och länkad till Råd och Röns hemsida. Tänk att just en sån test damp ner dagarna efter...

Oktober 2002
Nallefest. Se mer hos syrran!
TISDAG 29 oktober --- NALLARNAS E-POST
Som den ohängda nallemoster jag oförhappandes och utan inflytande plötsligt befunnit mig att bli detta Nallebjörnarnas jubileumsår, så kan jag ju inte undanhålla sidans besökare vetskapen om att det finns en e-postlista för nallarnas konver-sation. Den är öppen för alla nallars entusiaster att ansluta sig till för nyheter från nallehorisonten... där finns samtal, rapporter, bilder och berättelser om stora och i synnerhet små nallar...

Kan man bara krångla sig förbi Yahoos alla inloggningsuppgifter så är det fritt fram till bildgalleriet och tidigare inskickade berättelser. Ids man inte gå så långt så kan det ju räcka med att få hem nallenyheterna i e-posten genom att anmäla sig med ett mail till Nallar-subscribe@yahoogroups.com (så blir du förhoppningsvis utan den lite omständligare registreringen). Skicka ett mail till mig på gammelbo@spray.se annars så ordnar jag saken!

Vill du förhandstitta lite så finns lite smått och gott på systers sida
SÖNDAG 27 oktober --- ÄPPELKRATTNING OCH MOSSA
Precis åtta år sen vi kom hem från BB idag. Jag var inlagd en hel månad och hade ganska stora problem med att acceptera att jag missade hela höstprakten. På andra våningen mot en innergård har man inte så mycket glädje av utsikten, och sen hamnade vi på femte våningen tills jag grät mig hem till Lindesbergs eftervårdsavdelning för den sista tiden.

Vid hemkomsten satt ett ynkligt löv i äppelträdet utanför fönstret och meddelade att ”jag är kvar enbart för din skull” – tyckte jag, minns det så väl än idag.

Nu hänger långt många fler löv kvar, men efter dagens raid i trädet har det minskat ändå. Har skakat, slagit, plockat ner de sista frusna äpplena och kört bort allt. Högarna som alla barnen hjälptes åt att skaka ner på födelsedagen den 13 oktober var ju kvar att ta hand om först förståss. Eva-Lena har hjälpt till jättemycket, och jag har dragit på mig en förkylning på kuppen.

Lunchen packade far i huset ner i ryggsäckar åt oss, så åkte jag till skogs med töserna. Det närmar sig allhelgonahelgen och vi ska pynta pappas grav med mossa. Med lite lagom med ved så fick vi oss en mysig stund i skogen. Vi lånade eldstaden som jaktlaget gjort i ordning och hade det gott i solvärmen. Förra året upptäckte vi att vi den fyrfingrade granen (stammen har lagt sig utmed klippan och grenarna har bildat nya stammar - synd jag glömde kameran i bilen) så finns det flera olika sorters mossa på ett väldigt litet område.

Det blev nog sex sorters mossa i år med, men islandslaven kunde vi inte hitta. Fast Eva-Lena kom ihåg att vi sett sådan vid Rif-kojan så vi åkte dit med och då tog jag med kameran. Det är en mysig liten gammal flottarkoja som man kan låna från Ramsbergs Idrottsförening alldeles gratis, men man bör ta med sig ved då förståss. Med eldstad i mitten och hårda britsar utmed sidorna så kan man rent av sova över där. Det gjorde vi med scouterna en gång. Men attans vad mygg det var då.
Rif-kojan utmed Treöresvägen
Eva-Lenas mossgrupp
Minnas mossa
Flygande råttfälla?

FREDAG 25 oktober --- MUSINVASION
Undrar smått om det inte är ett sällsamt rikligt råttår i år. Vi brukar ta 1-2 möss varje höst under diskbänken men i år är vi uppe i sju stycken hittills. Men döm om min förvåning i morse när jag skulle kolla musfällan under diskbänken och hittar den förflyttad från dess golv till att balansera mellan ett paket och en kruka, och ihopslagen, men utan ost. Vad månde ha utkämpats under diskbänken i natt? Men jag hörde den åttonde knapra under diskbänken än i morse, så lever gör den uppenbarligen...

Igår kilade en mus fram och tillbaka i BADRUMMET! Det har aldrig hänt förr. Och när jag lutade det lilla järngallret mot badkarskanten för att hindra fler inträden så undrar 8-åriga dottern om inte möss har väldigt vassa tänder. Dom kanske kan flytta på gallret? Men mor svarar med stor säkerhet att nej det går inte, det är för tungt för dom. Men i morse var minsann gallret på glänt
igen.

Risken med råttgift är ju bara att dom blir liggandes döda mellan väggarna och luktar apa, så vi fortsätter väl envetet med fällorna i alla fall. Numera har jag ju ändå lärt mig att ta loss dom ur fällan. Men inte är det nämnvärt rart att höra sprattlet när dom dör.

TORSDAG 24 oktober ---- HÖSTPRAKT
Inte vet jag hur ni har det i resten av Sverige, men här i bergslagsskogarna har vi en sällan skådad färgprakt i år.

Jag har läst en hel del om träd och betraktas nog av många som lätt trädtokig. Men det kan jag ju återkomma till. I alla fall så försökte jag för några år sen att få svar på frågan varför ett och samma träd kan variera så mycket i färg på hösten år från år. Men jag har inte kunnat få ett begripligt svar. Mer än att det har med sommarens väder att göra, och möjligen något med hur trädet under sommaren lagrat sockerhalter.

Icke desto mindre är det faktiskt ovanligt klara färger i år. Men dom aspar som ibland skiftat åt violett färg har varit ljust gula i år. Lönnen kan ju gå åt det bruna hållet ibland, men i år har allt den gula klara färgen övervägt här i Bergslagen.

Fast häromdagen blev jag förvånad när jag passerade ett träd som mest såg ut att vara en slags pelarask (askträd som växer i pelarform) för dess GRÖNA löv hängde kvar. Annars har just askarna definitivt tappat alla sina löv här. Den blir ju först av alla att vara barkvistad eftersom dess löv inte tål någon som helst frost. Måste nog ta mig en titt till på det där konstiga askträdet med gröna löv!

Besökare 26 mars 2003 - 17 dec 2009 = 341


Besökare sen flytten 14 dec 2009