Swedbergs psalmbok (1694): Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
'''Jesper Swedberg''' fick den 5 december 1691 kung Karl XI:s uppdrag att tillsammans med assessor [[Urban Hjärne]], [[prost]]en i Mora [[Jacob Boëtius]] och  [[Johannes Laurentii Barchius]] utarbeta en ny psalmbok.
'''Jesper Swedberg''' fick den 5 december 1691 kung Karl XI:s uppdrag att tillsammans med assessor [[Urban Hjärne]], [[prost]]en i Mora [[Jacob Boëthius]] och  [[Johannes Laurentii Barchius]] utarbeta en ny psalmbok.


I ett brev från Swedberg till [[Haquin Spegel]] den 17 juni 1691 berättar Swedberg, bland annat, att han för kung Karl XI föreslagit 6 riktlinjer för psalmboksrevisionen och fått dem godkända.
I ett brev från Swedberg till [[Haquin Spegel]] den 17 juni 1691 berättar Swedberg, bland annat, att han för kung Karl XI föreslagit 6 riktlinjer för psalmboksrevisionen och fått dem godkända.

Versionen från 23 juli 2022 kl. 08.26

Jesper Swedberg fick den 5 december 1691 kung Karl XI:s uppdrag att tillsammans med assessor Urban Hjärne, prosten i Mora Jacob Boëthius och Johannes Laurentii Barchius utarbeta en ny psalmbok.

I ett brev från Swedberg till Haquin Spegel den 17 juni 1691 berättar Swedberg, bland annat, att han för kung Karl XI föreslagit 6 riktlinjer för psalmboksrevisionen och fått dem godkända.

Riktlinjer

  1. Thet, som löper emot analogiam fidei, rättes, såsom til prof: tre en person etc.
  2. Någre otiänlige psalmer mönstras wth.
  3. The, som tiänlige och nödige äre, komma der em[ot] inn, såsom af H:r Biskopens psalmer, tyske psalmboken, som af sahl. Brasken intet är illa afsatt, och af flere, som där och hwar finnes.
  4. Somblige psalmer äre i den ene psalmboken annorledes tryckte än i den andre såsom: Från Gud wil jag ei etc; I himmelen, i himmelen; Jesus är mitt lif och hälsa etc; hwilket förorsakar en stor misshällighet och oliud i sången.
  5. Nötter sättes fram för psalmerna, i synnerhet framför dhe obekante, swåre, och för dem, som på flere maner slungas, at thet blefwe i alle församblingar en melodi.
  6. Att the blefwe rätt tryckte til orthographien; hwar wid nu på någre åhr alt för stor och skadelig frihet är inkommen,

165 psalmer av de 175 psalmerna i "Själeskatt" psalmboken, som tryckts 1686 av Eber, har tagits med i Swedbergs psalmbok. [1]

Den var färdig 1693 och gavs ut 1694 på Swedbergs egen bekostnad. Den refuserades dock av de övriga biskoparna, till och med av den biskop som prästvigt Swedberg, Carolus Carlsson. Drygt 80 psalmer togs bort och några lades till, samt en del redigeringar gjordes till 1695 års psalmbok som utkom året därpå.

Källor

  • Originalboken 1694, Klemming III, 1694. Finns i museet.