Bodell, Jonas: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ''''Jonas Bodell''', född 1811 och död 1867 var andlig ledare ledare för en luthersk konservativ rörelse, som man kallade Gamla Lutherska kyrkan. Man vände sig främst mot de nya kyrkliga böckerna och använde Karl XII:s Bibel, Sions Sånger eller Swedbergs Psalmbok (1695). Man hävdade också rätten att undervisa sin barn enskilt eller i hemmen och godkände inte t.ex. nya katekesutgåvor för användande i undervisning i skolan. Bodell var h...')
 
Ingen redigeringssammanfattning
 
(12 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Jonas Bodell''', född 1811 och död 1867 var andlig ledare ledare för en [[luthersk]] konservativ rörelse, som man kallade [[Gamla Lutherska kyrkan]]. Man vände sig främst mot de nya kyrkliga böckerna och använde [[Karl XII:s Bibel]], [[Sions Sånger]] eller [[Swedbergs Psalmbok (1695)]]. Man hävdade också rätten att undervisa sin barn enskilt eller i hemmen och godkände inte t.ex. nya katekesutgåvor för användande i undervisning i skolan.  
[[Fil:Jonas_Bodell.jpg|mini|right|Jonas Bodell]]
'''Jonas Bodell''', född den 22 juli 1811 i Botentorp i [[Skällviks församling]], Östergötland och död 27 februari 1867 i [[Luleå stadsförsamling]] i Norrbotten var andlig ledare ledare för en [[luthersk]] konservativ rörelse, som man kallade [[Gamla Lutherska kyrkan]].  


Bodell var handelsman i Stockholm och blev 1836 disponent vid och senare ägare av Oskarsvarv i Luleå. Han var ledamot av riksdagens borgarstånd 1858-60. Bodell var ledare för en andlig rörelse i Luleå och utbildade denna till en särskild riktning, av utomstående kallad "[[bodellism]]en". Han opponerade sig mot statskyrkan och särskilt mot de tvångsdop, som vid den här tiden företogs. Bodell framförde sina åsikter i en egen tidning, ''Norden'' (1857-60).
== Biografi ==
Föräldrarna var hemmansägaren Jonas Nilsson och Lena Andersdotter.
Bodell var handelsman i Stockholm hos grosshandlaren Karl Fredrik Liljevalch. Blev 1836 disponent vid Oskarsvarv i Luleå som ägdes av Liljevalch. Senare köpte han Oskarsvarv där han hade en trärörelse. Han var ledamot av riksdagens borgarstånd 1858-60.  
 
== Andlig ledare ==
Bodell var ledare för en andlig rörelse i Luleå, bildad redan på 1850-talet, kallad [[Gamla Lutherska kyrkan]]. Bodell intog en ledande ställning och utbildade denna till en särskild riktning, av utomstående kallad "[[bodellism]]en". Man vände sig främst mot de nya kyrkliga böckerna och använde [[Karl XII:s Bibel]], [[Sions Sånger]] eller [[Swedbergska psalmboken|Swedbergs Psalmbok]] från 1695. Man hävdade också rätten att undervisa sin barn enskilt eller i hemmen och godkände inte t.ex. nya katekesutgåvor för användande i undervisning i skolan utan använde [[Svebilius katekes]].
Han opponerade sig mot statskyrkan och särskilt mot de tvångsdop, som vid den här tiden företogs. Han avvek även från andra frikyrkliga rörelser i fråga om [[dop]]ets [[Pånyttfödsel|pånyttfödande]] betydelse, [[predikoämbete]]ts nödvändighet och tillåtligheten av s.k. [[adiafora]].
 
=== Striden med Riström ===
Han kom i strid med [[Johan Riström]], en annan ledare av församlingen, om nödvändigheten av nytt dop om man förfallit till synd, vilket Riström vidhöll. Riström ansåg att vem som helst kunde undervisa, dela ut nattvard och välsigna medan Bodell ansåg att detta tillkom en utsedd och utbildad lärare. Riström ansåg även att nöjen och sällskapsliv (s.k. [[Adiafora]]) var syndigt medan Bodell tillät det. Det kom till en "bitter och hänsynslös strid".
Se vidare i SBL nedan.
 
Bodell framförde sina åsikter i en egen tidning, ''[[Norden (Tidskrift)|Norden]]'' (1857-61).


== Se även ==
== Se även ==
* {{SBL|17843 |författare=[[H. T. Berlin]]|år=1925|namn=Jonas Bodell}}
* Folke Öberg: Bodellisterna och den stora skolstriden (2002)
* Folke Öberg: Bodellisterna och den stora skolstriden (2002)


== Källor ==
== Källor ==
* {{SBL|17843 |författare=[[H. T. Berlin]]|år=1925|namn=Jonas Bodell}}, Band 05 (1925), sida 109.
* Svensk uppslagsbok, Malmö 1939, bd 4, sp 325.
* Svensk uppslagsbok, Malmö 1939, bd 4, sp 325.
* [https://psalmerna.se/Gammelbo/Psalm/Bodellisterna.pdf Maria Lagermans essä om bodellisterna]


{{STANDARDSORTERING:Bodell, Jonas}}
{{STANDARDSORTERING:Bodell, Jonas}}


[[Kategori:Biografier]]
[[Kategori:Bodellism]]
[[Kategori:Personer inom svensk frikyrkorörelse]]
[[Kategori:Svenska teologer]]
[[Kategori:Svenska teologer]]

Nuvarande version från 26 november 2023 kl. 12.49

Jonas Bodell

Jonas Bodell, född den 22 juli 1811 i Botentorp i Skällviks församling, Östergötland och död 27 februari 1867 i Luleå stadsförsamling i Norrbotten var andlig ledare ledare för en luthersk konservativ rörelse, som man kallade Gamla Lutherska kyrkan.

Biografi

Föräldrarna var hemmansägaren Jonas Nilsson och Lena Andersdotter. Bodell var handelsman i Stockholm hos grosshandlaren Karl Fredrik Liljevalch. Blev 1836 disponent vid Oskarsvarv i Luleå som ägdes av Liljevalch. Senare köpte han Oskarsvarv där han hade en trärörelse. Han var ledamot av riksdagens borgarstånd 1858-60.

Andlig ledare

Bodell var ledare för en andlig rörelse i Luleå, bildad redan på 1850-talet, kallad Gamla Lutherska kyrkan. Bodell intog en ledande ställning och utbildade denna till en särskild riktning, av utomstående kallad "bodellismen". Man vände sig främst mot de nya kyrkliga böckerna och använde Karl XII:s Bibel, Sions Sånger eller Swedbergs Psalmbok från 1695. Man hävdade också rätten att undervisa sin barn enskilt eller i hemmen och godkände inte t.ex. nya katekesutgåvor för användande i undervisning i skolan utan använde Svebilius katekes. Han opponerade sig mot statskyrkan och särskilt mot de tvångsdop, som vid den här tiden företogs. Han avvek även från andra frikyrkliga rörelser i fråga om dopets pånyttfödande betydelse, predikoämbetets nödvändighet och tillåtligheten av s.k. adiafora.

Striden med Riström

Han kom i strid med Johan Riström, en annan ledare av församlingen, om nödvändigheten av nytt dop om man förfallit till synd, vilket Riström vidhöll. Riström ansåg att vem som helst kunde undervisa, dela ut nattvard och välsigna medan Bodell ansåg att detta tillkom en utsedd och utbildad lärare. Riström ansåg även att nöjen och sällskapsliv (s.k. Adiafora) var syndigt medan Bodell tillät det. Det kom till en "bitter och hänsynslös strid". Se vidare i SBL nedan.

Bodell framförde sina åsikter i en egen tidning, Norden (1857-61).

Se även

  • Folke Öberg: Bodellisterna och den stora skolstriden (2002)

Källor