Ein neues Lied wir heben an: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ''''Ein neues Lied wir heben an'' är antagligen den psalm av Martin Luther som först trycktes 1524. Dess titel var då ''Eyn newes lied wir heben an''. Den beskriver de f...')
 
 
(3 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Ein neues Lied wir heben an'' är antagligen den psalm av [[Martin Luther]] som först trycktes 1524. Dess titel var då ''Eyn newes lied wir heben an''. Den beskriver de första protestantiska martyrernas död i Bryssel.
'''Ein neues Lied wir heben an''' är antagligen den sång av [[Martin Luther]] som först trycktes 1524. Dess titel var då ''Eyn newes lied wir heben an''.  


== Text ==
== Text ==
Den beskriver de första protestantiska martyrernas död i Bryssel. Augustinermunkarna Hendrik Vos och Johannes van Esschen avrättades den 1 juli 1523. Den trycktes först i [[Erfurter Enchiridion]]. Den har då 10 strofer (nuvarande 1-8, 11 och 12). Stroferna 9-10 tillfogas senare. Det har föreslagits att strof 9-10 skulle ersätta strof 11-12 men dessa har blivit kvar. Den var ursprungligen inte avsedd för gudstjänstbruk.


== Melodi ==
== Melodi ==
Melodin är sannolikt komponerad av Martin Luther. Slutfallet har två varianter: I Erfurter Enchiridion slutar den på tonikan medan den i [[Johann Walter]]s [[ Geistliche Gesangbüchlein]] slutar på dominanten.
== Publicerad i ==
* [[Erfurter Enchiridion]] första publikationen


== Källor ==
== Källor ==
* [https://de.wikipedia.org/wiki/Ein_neues_Lied_wir_heben_an Tyska Wikipedia]
*


[[Kategori:Tyska psalmer]]
[[Kategori:Tyska psalmer]]

Nuvarande version från 17 juni 2024 kl. 07.00

Ein neues Lied wir heben an är antagligen den sång av Martin Luther som först trycktes 1524. Dess titel var då Eyn newes lied wir heben an.

Text

Den beskriver de första protestantiska martyrernas död i Bryssel. Augustinermunkarna Hendrik Vos och Johannes van Esschen avrättades den 1 juli 1523. Den trycktes först i Erfurter Enchiridion. Den har då 10 strofer (nuvarande 1-8, 11 och 12). Stroferna 9-10 tillfogas senare. Det har föreslagits att strof 9-10 skulle ersätta strof 11-12 men dessa har blivit kvar. Den var ursprungligen inte avsedd för gudstjänstbruk.

Melodi

Melodin är sannolikt komponerad av Martin Luther. Slutfallet har två varianter: I Erfurter Enchiridion slutar den på tonikan medan den i Johann Walters Geistliche Gesangbüchlein slutar på dominanten.

Publicerad i

Källor