Retzius, Lorentz Christopher: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ''''Lorentz Christopher Retzius''', född den 21 september 1745 i Kristianstad, död 1818 i Tådene prästgård, var en svensk präst och författare av postillor. Han var bror till Anders Jahan Retzius. == Biografi == Retzius far var provinsialläkare. Inskriven som student vid Lunds universitet 1762 förberedde Retzius sig för filosofie magister men måste på grund av bristande tillgångar i stället direkt gå...')
 
 
(8 mellanliggande sidversioner av samma användare visas inte)
Rad 2: Rad 2:


== Biografi ==
== Biografi ==
Retzius far var [[provinsialläkare]]. Inskriven som [[student]] vid Lunds universitet 1762 förberedde Retzius sig för [[filosofie magister]] men måste på grund av bristande tillgångar i stället direkt gå i kyrkans tjänst. Efter [[prästvigning]] tjänstgjorde han någon tid som [[pastorsadjunkt]] i [[Lunds stift]] och kallades 1776 till [[huspredikant]] hos [[riksråd]]et [[greve]] [[Johan Snoilsky]]. Utnämnd 1784 till [[skvadronspredikant]] vid [[Skånska husarregementet]] blev han 1786 [[huspredikant]] hos direktör König på [[Storeberg]] i [[Tådene socken]] i Västergötland, 1789 [[kyrkoherde]] i nyssnämnda församling och 1801 [[prost]]. Retzius representerar en moderat  [[herrnhutism]]. I hans predikningar möter en varm, något vek evangelisk ton. I senare upplagor av hans mest lästa postilla (den [[postum]]a) har de herrnhutiska tonfallen blivit dämpade.
Retzius far var [[Nils Retzius]], [[provinsialläkare]] i Kristianstads län och hans mor var [[Lowisa Catharina Schreiber]]. Inskriven som [[student]] vid Lunds universitet 1762 förberedde Retzius sig för [[filosofie magister]] men måste på grund av bristande tillgångar i stället direkt gå i kyrkans tjänst. Efter [[prästvigning]] tjänstgjorde han någon tid som [[pastorsadjunkt]] i [[Lunds stift]] och kallades 1776 till [[huspredikant]] hos [[riksråd]]et [[greve]] [[Johan Snoilsky]]. Utnämnd 1784 till [[skvadronspredikant]] hos major [[Ankarkrona]] vid [[Skånska husarregementet]]. 1796 blev han [[huspredikant]] hos direktör König på [[Storeberg]] i [[Tådene socken]] i [[Skara stift]], 16 januaria 1799 [[kyrkoherde]] i nyssnämnda församling med tillsträde den 1 maj och 26 sept 1801 [[prost]]. Gift 1787 med Margaretha Eleonora Skarin, dotter till handelsmmannen i Borås [[Jon. Skarin]] och hustrun [[Anna Margaretha Hassel]], inga barn.


Som skriftställare var det endast inom [[homiletiken]] Retzius uppträdde, men utgav inte mindre än tre [[årgång]]ar [[predikan|predikningar]], den första med titeln: ''[[Samling af predikningar om den korsfäste Jesum, såväl för, som uti syndare till förlossning och salighet]]'' 1786–1795, den andra: ''[[Den sanna lifsens väg, för alla allvarligt sökande öppnad uti Jesu, som är vägen, sanningen och lifvet]]'' 1801 och den tredje, utgiven efter författarens död, med titeln: ''[[Christliga predikningar öfver de årliga sön- och högtidsdagsevangelierna]]''. Dessa postillor gavs ut i nya upplagor ända in på 1900-talet och har varit mycket spridda. Den första kom även i [[finska|finsk]] [[översättning]] och den andra i [[norska|norsk]].
Retzius representerar en moderat  [[herrnhutism]]. I hans predikningar möter en varm, något vek evangelisk ton. I senare upplagor av hans mest lästa postilla (den [[postum]]a) har de herrnhutiska tonfallen blivit dämpade.
 
Som skriftställare var det endast inom [[homiletiken]] Retzius uppträdde, men utgav inte mindre än tre [[årgång]]ar [[predikan|predikningar]].
 
== Publikationer ==
* Tre årgångar predikningar
** ''[[Samling af predikningar om den korsfäste Jesum, såväl för, som uti syndare till förlossning och salighet]]'' 1786–1795,
** ''[[Den sanna lifsens väg, för alla allvarligt sökande öppnad uti Jesu, som är vägen, sanningen och lifvet]]'' 1801
** ''[[Christliga predikningar öfver de årliga sön- och högtidsdagsevangelierna]]'', utgiven efter författarens död.  
**Dessa postillor gavs ut i nya upplagor ända in på 1900-talet och har varit mycket spridda. Den första kom även i [[finska|finsk]] [[översättning]] och den andra i [[norska|norsk]].
* [[Sanna och falska Christnas kännetecken]]
* [[Lifsens källor]], översatt från danska
* [[Kärligt råd till hwar och en, som det kan angå]], översatt från engelska
* [[Den sanna Lifsens wäg, för alla allvarligt sökande, öppnad uti Jesu, som är wägen, Sanningen och Lifwet]], Göteborg 1817, Lars Wahlström imprimatur 1801, '''i museet'''
* [[Enfaldiga betraktelser öfwer de årliga Sön- och Helgdagars Evangelier]], Götheborg 1817


== Källor ==
== Källor ==
* Christeliga predikningar... tredje årgången, 5 upplagan
* {{runeberg.org|sbh|b0329.html Retzius, 2. Lorens Kristoffer}}
* {{runeberg.org|sbh|b0329.html Retzius, 2. Lorens Kristoffer}}
* {{runeberg.org|nfcc|0017.html Retzius, 2. Lorens Kristofer}}
* {{runeberg.org|nfcc|0017.html Retzius, 2. Lorens Kristofer}}

Nuvarande version från 12 juli 2024 kl. 13.44

Lorentz Christopher Retzius, född den 21 september 1745 i Kristianstad, död 1818 i Tådene prästgård, var en svensk präst och författare av postillor. Han var bror till Anders Jahan Retzius.

Biografi

Retzius far var Nils Retzius, provinsialläkare i Kristianstads län och hans mor var Lowisa Catharina Schreiber. Inskriven som student vid Lunds universitet 1762 förberedde Retzius sig för filosofie magister men måste på grund av bristande tillgångar i stället direkt gå i kyrkans tjänst. Efter prästvigning tjänstgjorde han någon tid som pastorsadjunkt i Lunds stift och kallades 1776 till huspredikant hos riksrådet greve Johan Snoilsky. Utnämnd 1784 till skvadronspredikant hos major Ankarkrona vid Skånska husarregementet. 1796 blev han huspredikant hos direktör König på Storeberg i Tådene socken i Skara stift, 16 januaria 1799 kyrkoherde i nyssnämnda församling med tillsträde den 1 maj och 26 sept 1801 prost. Gift 1787 med Margaretha Eleonora Skarin, dotter till handelsmmannen i Borås Jon. Skarin och hustrun Anna Margaretha Hassel, inga barn.

Retzius representerar en moderat herrnhutism. I hans predikningar möter en varm, något vek evangelisk ton. I senare upplagor av hans mest lästa postilla (den postuma) har de herrnhutiska tonfallen blivit dämpade.

Som skriftställare var det endast inom homiletiken Retzius uppträdde, men utgav inte mindre än tre årgångar predikningar.

Publikationer

Källor