Den svenska psalmboken (1650): Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ''''Den Svenska Psalmboken från 1650'''')
 
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
'''Den Svenska Psalmboken från 1650'''
'''Den Svenska Psalmboken från 1650'''
'''Göteborgspsalmboken 1650''' är en svensk evangelisk-luthersk psalmbok med titeln ''"Een wanligh PsalmBook"'' tryckt av Amund Grefwe i Göteborg 1650 på uppdrag av ''Hennes Kongliga Majestäts wår allernådigaste Drottningz wählbetrodde Män och thenne Konungzlige Götheborg Stadz wälförordnade Förmån'' efter Sveriges anammande av Bohuslän som svenskt efter freden i Brömsebro 1645. Sedan ett exemplar av en tillfällighet hittades 1981 i [[Bodleian Library]] i Oxford gav [[Göteborgs stiftshistoriska sällskap]] ut en kommenterad [[faksimil]]utgåva 1984.
Psalmboken innehåller 147 psalmer översatta till eller författade på svenska, vilket ansågs nödvändigt både med tanke på [[reformationen]] och behovet av försvenskning. Flera av psalmerna fanns i den tidigare utgivna [[Swenske Songer eller wisor 1536]], som utkommit i flera utökade upplagor. Många av psalmerna är också fortsatt använda i [[1695 års psalmbok]] och följande officiellt antagna svenska psalmböcker.
{{Psalmse}}
{{Wpkop}}
[[Kategori:Svenska psalmböcker]]

Versionen från 22 december 2015 kl. 13.56

Den Svenska Psalmboken från 1650

Göteborgspsalmboken 1650 är en svensk evangelisk-luthersk psalmbok med titeln "Een wanligh PsalmBook" tryckt av Amund Grefwe i Göteborg 1650 på uppdrag av Hennes Kongliga Majestäts wår allernådigaste Drottningz wählbetrodde Män och thenne Konungzlige Götheborg Stadz wälförordnade Förmån efter Sveriges anammande av Bohuslän som svenskt efter freden i Brömsebro 1645. Sedan ett exemplar av en tillfällighet hittades 1981 i Bodleian Library i Oxford gav Göteborgs stiftshistoriska sällskap ut en kommenterad faksimilutgåva 1984.

Psalmboken innehåller 147 psalmer översatta till eller författade på svenska, vilket ansågs nödvändigt både med tanke på reformationen och behovet av försvenskning. Flera av psalmerna fanns i den tidigare utgivna Swenske Songer eller wisor 1536, som utkommit i flera utökade upplagor. Många av psalmerna är också fortsatt använda i 1695 års psalmbok och följande officiellt antagna svenska psalmböcker.




Ursprungligen hämtad från Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/{{{1}}}) --av {{{2}}} och redigerad.