Evangeliebok: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 7: Rad 7:


== Evangelieböcker ==
== Evangelieböcker ==
Svenska evangelieböcker
Svenska evangelieböcker och kommittéer
* [[Evangeliebok (1544)]], grundad på medeltida perikoper.
* [[Evangeliebok (1544)]], grundad på medeltida perikoper. Inga bevarade ex.
* [[Evangeliebok (1562)]],
* [[Evangeliebok (1628)]]
* [[Evangeliebok (1628)]]
* [[Evangeliebok (1811)]], utesluter evangelieläsning från altaret.
* [[Evangeliebok (1811)]], utesluter evangelieläsning från altaret.

Versionen från 25 maj 2024 kl. 15.13

Ett porträtt av Rembrandts mor när hon läser sin tids motsvarighet till evangelieboken cirka 1630 (Rijksmuseum, Amsterdam).

En evangeliebok är en samling av kortare texter, perikoper ur Bibeln, uppdelade på de olika söndagarna och helgdagarna i kyrkoåret. De är avsedda för gudstjänster. Förutom text från epistlarna, s.k. epistolarium, och evangelietext från Nya testamentet, s.k. evangeliarium, finns även den gammaltestamentliga texten. Trots namnet innehåller den alltså inta bara evangelietexter. Samlingen av dessa tre slag av texter samt en bön ur psaltaren och ytterligare någon bön kallas en perikop.

Evangelieboken brukar tryckas i psalmboken, så att den finns tillgänglig för alla gudstjänstdeltagare i de församlingar som använder en sådan. Sannolikt är det tidigaste exemplet på sambindning av psalmbok och evangeliebok är Sveriges första gemensamma psalmbok, 1695. I äldre tider trycktes, bands och såldes evangelieboken ofta i tillsammans med psalmboken, i likadant band och typografisk utstyrsel. Det vanligaste var att de två böckerna sambands direkt efter varandra i samma pärm. Det förekommer även att evangelieboken sambands "bakvänd", dvs med egen pärm och vänd åt motsatt håll mot psalmboken, så kallat tvillingband. En uppsättning av psalmbok och evangeliebok gavs gärna som gåva vid exempelvis bröllop, och evangelieboken var därför en av de få böcker som kunde påträffas även i de fattigare hushållen.

De samfund som inte använder en evangeliebok väljer antingen en bibelbok att läsa under en termin, eller planerar årets gudstjänster utan att utgå från något schema. De brukar dock ändå använda evangeliebokens texter för de stora kristna högtiderna, som påsk, Kristi himmelsfärd, pingst och advent-jul.

Evangelieböcker

Svenska evangelieböcker och kommittéer

Se även

Källor

Fotnoter