Baptism

Från Psalmer och Andliga Sånger
Version från den 28 augusti 2021 kl. 06.59 av Haeffner (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Baptismen är en protestantisk kristen riktning som har den lokala församlingen som en gemenskap av troende som centrum. Man döper endast dem som tagit ställning i trosfrågan och gör ett medvetet val enligt Bibeln och kristen tro, vilket benämns troendedop eller omvändelsedop. Genom dopet ges medlemskap i församlingen. Baptister har en kongregationalistisk organisation och rörelsen består av fria församlingar i samarbete och ömsesidigt beroende.

Historia

Baptismen uppstod som samfundsrörelse genom att från England landsflyktiga kongregationalister i Holland träffade på mennonistiska grenen av anabaptismen, och tog över bruket att skjuta upp dopet till medveten ålder från anabaptisterna.

Den första egentliga baptistförsamlingen grundades av engelsmannen John Smyth i Holland 1607.

Teologi

Baptismen har inga bekännelseskrifter eller någon trosbekännelse, men omfattar i allmänhet de tre fornkyrkliga trosbekännelserna. Läran kan variera ganska mycket mellan olika församlingar och samfund och har också varierat ganska mycket under historiens gång. Vissa grunddrag kan dock skönjas:

Organisation

Kongregationalisterna menar baptister att varje enskild lokal församling är helt och hållet oberoende av alla andra Andra, som Evangeliska Frikyrkan och numera nedlagda Svenska Baptistsamfundet, beskriver det så att baptismen består av "självständiga och ömsesidigt beroende församlingar". Det finns internationella organisationer som Europeiska Baptistfederationen och Baptisternas Världsallians.


Se även

Externa länkar