August Andersson (Häst-August)

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kalmar 1910
Fil:Häst-August.png
Häst-August August Andersson

August Andersson, Häst-August, född 5 maj 1850 i Algutsboda, död 6 mars 1931 i Kalmar, var en svensk evangelist, musiker och byggmästare.[1] Han räknas till pionjärerna under sveriges frikyrkliga framväxt och han blev känd för sina anföranden med mustiga liknelser.

Biografi

August Andersson var son till hemmansägaren Andreas Nilsson (1826) och Lena Cajsa Petersdotter (1815).[2] Redan vid 19 års ålder kom han i kontakt med det religiösa budskapet men han rycktes mellan de båda makterna synden och nåden. Från början en jordbrukare på gården Gränö i Madesjö. Hemmet tillhörde de gammalkyrkliga medan August kan ha påverkats av Lorenz Sellergren i Hälleberga. Efter 10 år (ca 1879) kom han till tro och började predika. Han drog fulla hus med sina predikningar och sitt dragspelande. Men han anslöt sig inte till någon etablerad frikyrkoförsamling.

Tillnamnet Häst-August beror på att han förväxlats med den person som egentligen kallades så.

Berättelserna var inte alltid uppskattade. Kalmar missionsförsamling portförbjöd honom och tidningen Barometern beskrev honom som en komediant [3] . Han kom till Kalmar 1889 från Södra Bondetorp i Algutsboda socken. Efter ett möte i Vittaryds kyrka uppges han ha sagt att "nu är det inte mera att göra i Vittaryd, för där är alla omvända utom prästen, länsman och två drängar".

Han gav ut och sålde böcker med andliga sånger och vittnesbörd om helbrägdagörelse.

1889 sålde han sin gård i Madesjö och köpte en hyresfastighet, Arkagården, vid korsningen Smålandsgatan-Unionsgatan. När han inte längre fick predika i missionsförsamlingen inrättade han en predikolokal i ett gårdshus på sin fastighet, kallad Arken. Hans fastighet är numera riven men namnet Arkagården lever kvar i det nya huset. Andersson verkade även som byggmästare i Kalmar.

Vid begravningen i mars 1931 följde stora skaror honom till den sista vilan.

Bibliografi

  • 1886 – Vittnesbörd angående helbregdagörelse genom tron. : Samlade och utg. Karlshamn
  • 1888 – Det glada budskapet. : Andliga sånger dels författade dels samlade, Karlshamn. Den såldes i stora upplagor och var en väsentlig inkomstkälla för Andersson.

Se även

  • Gunnar Olén Boken om Häst-August, Libris, Örebro, 1955
  • Fabian Månsson Rättfärdiggörelsen genom tron: skildringar från den frikyrkliga rörelsens genombrott, Tiden, 1916
  • Carl Areskog Mitt Oskar 1901-1926 berättar CA om ett möte med Häst-August
  • Hembygdskrönikan 2001, Madesjö Hembygdsförening. Erik Johansson sammanfattar under titeln ” August Andersson – en folkpredikant från Madesjö” H-As liv.

Källor

  • Gunnar Olén Boken om Häst-August, Libris, Örebro, 1955
  1. https://kalmarlexikon.se/index.php/com-akquickicons/aa
  2. http://www.nybrokunskap.se/andersson-august-hast-august-1850-1931
  3. Barometern 2006-03-11, s.10-11: "Häst-August mötte frälsaren och satte färg på väckelsen"