Ausbund

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Titelsidan 1838

Ausbund är en gammal psalmbok för anabaptisterna från 1564. Den heter egentligen Auß Bundt som betyder De utvalda sångerna. Psalmboken används fortfarande av amishfolket och är därmed den äldsta, ännu i bruk varande, psalmboken. Fram till 1809 gavs psalmboken ut utan utgivare och plats eftersom den var förbjuden.

Titelbladet

Den tyska titeln lyder:
Aus Bundt, das ist: etliche schöne Christenliche Lieder, wie die in der Gefängnuss zu Passau in dem Schloss von den Schweizer-Brüdern und andern rechtgläubigen bin und her gedichtet worden. Allen und jeden Christen welcher Religion sie seyen, unpartheyisch, vast nusslich.

På svenska:
Utvalda sånger, det är: Ganska många vackra Kristliga sånger, som de i fängelset i slottet i Passau av de Schweiziska Bröderna och andra rättroende kristna har diktat. Alla och envar Kristen till vilken religion de än bekänner sig är denna opartiska bok användbar.

Tryckt i Basel hos Jac Heinrich von Rechel, 1838 (Basel i Schweiz)

Texter

Ausbund från 1977

Den första psalmen i Ausbund är en läropsalm skriven av Sebastian Francks. Den andra psalmen är en parafras på den Athanasianska trosbekännelsen. Sångerna 6, 7 och 8 är skrivna av Felix Manz, Michael Sattler och Hans Hut – alla martyrer för anabaptisterna. Ytterligare fyra författare tillhörde de förföljda. Hans Büchl diktade fem psalmer. Elva psalmer har Holländskt ursprung. Ytterligare elva psalmer kommer från nordtyska-holländska radikal-anabaptister och fem psalmer från Böhmiska bröderna.

Många psalmer är skrivna på sydtysk dialekt.

Psalmerna anses inte vara av hög litterär kvalitet men uttrycker en djup religiositet.

Melodier

Psalmboken saknar musik. Den har dock melodianvisningar, vanligen till folkmelodier eller kända kyrkopsalmer. De äldsta melodierna är från 12- och 13-hundratalen. Det nuvarande sångsättet är mycket långsamt och har vissa likheter med gregoriansk sång.

Se även

Psalmboken i utgåva från 1838 finns digitalt i museet

Källor