Kyrkohandbokskommitté (1968)

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök

1968 års kyrkohandbokskommitté förordnades av regeringen den 15 mars 1968 för att att biträda med revidering av den svenska kyrkohandboken och övriga kyrkans böcker i den mån de kan beröras av en handboksrevision.

Kommittén

Ledamöter

Experter

Evangeliebok

Uppdrag: Revidera 1942 års evangeliebok till tre årgångar med tre texter vardera samt passande kollektböner

Förslag till evangeliebok 1974

Vad gäller evangelieboken föreslår kommittén den 28 nov. 1974 dels nya introitustexter som komplement till introitustexterna i 1942 års evangeliebok, dels en fullständig serie nya kollektböner att användas som alternativ till kollektbönerna i 1942 års evangeliebok. Kommittén föreslår även att de från 1862 gällande textserierna med högmässo- och aftonsångstexter för samtliga sön- och helgdagar utgår. Det pågick ett nordiskt samarbete i nordiska perikopkommittén som framlagt ett förslag till ny perikopordning. Kommittén föreslår även två gammaltestamentliga textserier som även ska kunna brukas som predikotexter. Kyrkomötet godkänner användning av en text. Nya kollektböner togs också fram.

Förslaget underställs 1975 års kyrkomöte som beslutar hemställa hos regeringen att evangelieboken ska få omfatta tre texter (gammaltestamentlig text, episteltext och evangelietext) för varje söndag under kyrkoåret samt att Ekumeniska nämnden ska deltaga i arbetet. Kyrkohandbokskommittén beslöt därför den 1976-10-14 att tillsätta en särskild arbetsgrupp för frågor rörande evangelieboken, främst kyrkoårets perikoper men också till evangelieboken hörande kollektböner, evangelieböner och introitus.

Arbetsgrupp

Till medlemmar i arbetsgruppen utsågs:

Perikop-arbete

För att tillgodose det vid kyrkomötet understrukna ekumeniska intresset beslöt kyrkohandbokskommittén, att, då det gällde arbetet på kyrkoårets perikoper, till arbetsgruppen knyta en referensgrupp med medlemmar från andra kyrkor och samfund i landet. Följande kyrkor och samfund inbjöds att låta sig representeras i referensgruppen med en ledamot var:

Även Svenska kyrkans Liturgiska nämnden knöts till arbetsgruppen som referensgrupp vid arbetet med kyrkoårets perikoper samt utökning av antalet introitus-texter. Man beslöt att introitustexterna skulle ingå i kyrkohandbokens musikdel och inte i evangelieboken.

Nordiska perikopkommitténs arbete resulterade i att förslag togs fram för norska, danska och finska kyrkan. Svenska arbetsgruppen har stiderat dessa förslag samt den för de tyska kyrkorna gemensamma perikopordningen i Neue Lesungen für den Gottesdienst av 1972. Denna perikopordning innehåller en årgång texter med de gamla epistel- och evangeliiserierna lätt reviderade, vartill lagts en serie gammaltestamentliga texter. Åt de olika landskyrkorna lämnas att till denna stomme foga ytterligare en eller två årgångar. Också den romersk-katolska Ordo Lectionum missae av 1969 har studerats.

Den romersk-katolska kyrkan antog Ordo Lectionum missae. Ledamoten av Liturgiska nämnden Anders Ekenberg har framlagt ett fullt utarbetat förslag till perikoper för kyrkoårets samtliga sön- och helgdagar. Det är en radikal nyordning baserad på den romersk-katolska Ordo Lectionum missae och innebär i princip en rätlinjig läsning av bibeln i stället för olika temata. Detta förslag ligger utanför uppdraget och fjärmar Svenska kyrkan långt från övriga lutherska kyrkor.

Rubrikerna för söndagar hade 1942 karaktären av predikoämnen och har radikalt ändrats utan att de flesta ämnena för söndagarna ändrats. Rubrikerna i 1942 för varje text tas bort. Söndagarna Sexagesiama och Septuagesima avskaffas som för-fasta.

Arbetsgruppen tar också upp hur texterna ska inledas vid läsningarna i gudstjänsten.

Kollektböner

Arbetsgruppen utgått från den av kyrkomötet 1975 antagna serien och gjort flera nykompositioner och bearbetningar.

Slutprodukt evangeliebok

1983 års evangeliebok om fattar tre hela årgångar med vardera tre texter (gammaltestamentlig text, episteltext och evangelietext). Den har helt nya kollektböner och inga evangelieböner.

Kyrkohandbok

Källor