Våra lövträd

Bildspel, konst, textil och litteratur.

Försäljning av:
Trädfakta och damastduk i eget mönster.

Servering: Fika och varmkorv

Ladda ner hela programbladet HÄR

Några av mina egna löv-vävar och litteraturen
. Tavlor jag köpt eller fått

I slutet av 1980-talet, satt jag som passagerare i baksätet i en bil och vi passerade plötsligt ett träd som fick mig att tvärstanna i tanken: Vad i jösse namn var det vi passerade? En ek som såg ut som en rönn? Där väcktes mitt intresse för våra lövträd.

Småningom tog jag mig till biblioteket och tänkte där kanske jag kan hitta info om vad det var jag sett. Det var ju innan internet fanns i var mans hem. Döm om min förvåning när sökordet "Lövträd" gav långt över 100 träffar. Men bibliotekarien bistod och rekommenderade att vi började på barnboksavdelningen som ofta har överskådliga faktaböcker. Jag passade ju på att låna hem en del böcker kan jag medge. Det tog inte så lång tid att identifiera vad jag sökte, det var en blommande oxel jag sett.

Men jag började läsa, och läsa, och läsa. En ny värld öppnade sig och för att hålla isär de faktauppgifter jag fann så skrev jag ner noteringar, fördelat på olika träd. Det blev en försvarlig mängd text, nästan som små färdiga artiklar. När jag sommaren 1994 var gravid och blev sjukskriven behövde jag ha något stillasittande att pyssla med i svalkan av sommarstugans träd så redigerade jag ihop artiklarna för publicering i Bergslagsposten. Deras fotograf Lennart Eriksson lotsade jag runt i omgivningen och pekade ut lämpliga bildobjekt som jag sedan länge identifierat. Jag satt där i allsköns ro och visade vägen, och han hoppade i och ur.

Artikelserien fick många goda omdömen och särtryck efterfrågades men fullföljdes aldrig av tidningen. Dock var jag angelägen att ha bibehållen upphovsrätt till mina texter. Lennart med sina nu 82 år har medgivit tryckning av bilderna och äntligen kan ett särtryck bli verklighet. Broschyren omfattar våra 14 vanligaste lövträd, 32 sidor i vikt A4, och kommer kosta 40 kr. (Kan beställas HÄR, porto tillkommer.)

Som den hobbyväverska jag redan då var tänkte jag att det vore ju skoj om man kunde väva en duk med en mittring med löv. Men jag insåg att det tarvade mer avancerad vävteknik än jag behärskade. Det dröjde till sommaren 2001 då jag kom över möjligheterna att lära mig väva damast, och att göra dess mönster.

Som den inbitne samlare jag är har jag också under åren som gått samlat på mig böcker, konst, textilier och allehanda ting med lövträdsanknytning. Det är nu dessa ting jag ställer ut, med en del egna vävar.

Eftersom min lövduk rönt en del uppskattning och förfrågningar om jag kan väva för att sälja så har jag nu låtit väva upp duken hos Ekelunds Linneväveri i Horred. Att handväva en lövduk tar annars cirka 16 timmar plus tiden att sätta upp en damastväv.

 


ISBN 978-91-637-7595-6


Duken kommer finnas i oblekt lin 48x48 cm, och grön eller höstgul bomull i 50x50 cm och kostar 265 kr/styck.

Lövring, duk