Svenska Missionsförbundets sångbok (1894): Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
:''Andra upplagor av psalmboken hittas på [[Svenska Missionsförbundets sångbok]]''
:''Andra upplagor av psalmboken hittas på [[Svenska Missionsförbundets sångbok]]''


'''Svenska Missionsförbundets sångbok''' från 1894 har underrubriken ''"Sånger och psalmer till enskildt och offentligt bruk"'', Musik med text. Tryckt hos [[Per Palmquist|P. Palmquist]]s Aktiebolag 1894. Textversionen utan musik gavs ut redan 1893.<ref>{{webbref|url=https://www.worldcat.org/title/svenska-missionsforbundets-sangbok-sanger-och-psalmer-till-enskildt-och-offentligt-bruk/oclc/924094577&referer=brief_results|titel=Svenska Missionsförbundets sångbog|utgivare=Worldcat}}</ref>
'''Svenska Missionsförbundets sångbok''' från 1894 har underrubriken ''"Sånger och psalmer till enskildt och offentligt bruk"'', Musik med text. Tryckt hos [[Per Palmquist|P. Palmquist]]s Aktiebolag 1894.  


Sångboken med noter för fyra stämmor innehåller 703 sånger. Musiken är redigerad av organisten i Immanuelskyrkan [[Carl Bohlin]] och i samarbete med distriktsföreståndaren [[Anders Gustaf Lindqvist]] och missionären [[Erik Nyström]], som var med och samlade in sånger och ''"bidragit till dess sofring och bearbetande"''
Uppdraget att redigera [[Svenska Missionsförbundet]]s första sångbok gick till [[Erik Nyström]] 1892. En textversion utan musik gavs ut redan 1893. Den är i stor utsträckning präglad av Nyström och hans engelsk-amerikanska orientering; 238 sånger eller nära 34% av det totala antalet har engelsk-amerikansk härledning. Av bokens 703 hymner bär inte mindre än 274 Nyströms signatur; de flesta är översättningar och tolkningar, men en del är nyskrivna av honom. Nyström har mer än någon annan bidragit till att göra den angloamerikanska världens andliga sångskatt känd och tillgänglig i Sverige.


Innehållet är identiskt med '''Svenska Missionsförbundets sångbok 1903''', som är en nytryckning av den oförändrade utgåvan 1894. Under 1910 bildades en kommitté för att utarbeta en modernare sångbok för Missionsförbundets medlemmar. Detta arbete pågick till 1920 då [[Svenska Missionsförbundets sångbok (1920)]] utgavs.
Sångboken med noter för fyra stämmor innehåller alla 703 sångerna. Musiken är redigerad av organisten i Immanuelskyrkan [[Carl Bohlin]] och i samarbete med distriktsföreståndaren [[Anders Gustaf Lindqvist]] och missionären [[Erik Nyström]], som var med och samlade in sånger och ''"bidragit till dess sofring och bearbetande"''


== Externa länkar ==
Innehållet är identiskt med '''[[Svenska Missionsförbundets sångbok (1903)]]''', som är en nytryckning av den oförändrade utgåvan 1894. Under 1910 bildades en kommitté för att utarbeta en modernare sångbok för Missionsförbundets medlemmar. Detta arbete pågick till 1920 då [[Svenska Missionsförbundets sångbok (1920)]] utgavs.
 
== Se även ==
* Hos [[Projekt Runeberg]] finns [http://runeberg.org/smfsang/index.html hela psalmboken]
* Hos [[Projekt Runeberg]] finns [http://runeberg.org/smfsang/index.html hela psalmboken]


{{psalmse}}
{{psalmse}}


==Källor==
== Källor ==
===Fotnoter===
 
<references/>
<references/>


[[Kategori:Svenska psalmböcker]]
[[Kategori:Svenska psalmböcker]]
[[Kategori:Svenska Missionskyrkan]]
[[Kategori:Svenska Missionskyrkan]]

Versionen från 11 juli 2022 kl. 07.09

Andra upplagor av psalmboken hittas på Svenska Missionsförbundets sångbok

Svenska Missionsförbundets sångbok från 1894 har underrubriken "Sånger och psalmer till enskildt och offentligt bruk", Musik med text. Tryckt hos P. Palmquists Aktiebolag 1894.

Uppdraget att redigera Svenska Missionsförbundets första sångbok gick till Erik Nyström 1892. En textversion utan musik gavs ut redan 1893. Den är i stor utsträckning präglad av Nyström och hans engelsk-amerikanska orientering; 238 sånger eller nära 34% av det totala antalet har engelsk-amerikansk härledning. Av bokens 703 hymner bär inte mindre än 274 Nyströms signatur; de flesta är översättningar och tolkningar, men en del är nyskrivna av honom. Nyström har mer än någon annan bidragit till att göra den angloamerikanska världens andliga sångskatt känd och tillgänglig i Sverige.

Sångboken med noter för fyra stämmor innehåller alla 703 sångerna. Musiken är redigerad av organisten i Immanuelskyrkan Carl Bohlin och i samarbete med distriktsföreståndaren Anders Gustaf Lindqvist och missionären Erik Nyström, som var med och samlade in sånger och "bidragit till dess sofring och bearbetande"

Innehållet är identiskt med Svenska Missionsförbundets sångbok (1903), som är en nytryckning av den oförändrade utgåvan 1894. Under 1910 bildades en kommitté för att utarbeta en modernare sångbok för Missionsförbundets medlemmar. Detta arbete pågick till 1920 då Svenska Missionsförbundets sångbok (1920) utgavs.

Se även



Källor