Christeliga Fägne-Timmar: Skillnad mellan sidversioner

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 1: Rad 1:
{{TOChöger}}
'''''Christeliga Fägne-Timmar''', thet är, sammansatte Qwäden; af Antal Etthundrade Sånger: till Guds Lof och Siälars Nöije'' är en [[psalmbok]] utgiven av advokaten och skalden [[Carl Serlachius]] <ref>P Nyberg Herrar och Herrgårdar, Helsingfors, 1941, sid 9-28</ref>. Den föregicks av en "provupplaga" på 40 psalmer 1724.
'''''Christeliga Fägne-Timmar''', thet är, sammansatte Qwäden; af Antal Etthundrade Sånger: till Guds Lof och Siälars Nöije'' är en [[psalmbok]] utgiven av advokaten och skalden [[Carl Serlachius]] <ref>P Nyberg Herrar och Herrgårdar, Helsingfors, 1941, sid 9-28</ref>.  
 
== Texter ==
== Texter ==
Den omfattar 100 sånger, varav de flesta är dikter av Serlachius. Resten är översättningar, de flesta av [[Paul Gerhardt]]
Den omfattar 100 sånger, varav de flesta är dikter av Serlachius. Resten är översättningar, de flesta av [[Paul Gerhardt]]
Rad 17: Rad 17:


== Källor ==
== Källor ==
* [http://www.musikforskning.se/stm/STM1944/STM1944Morin.pdf Morin 1700-talets koralhistoria]
* Morin
<references/>
<references/>


[[Kategori:Svenska psalmböcker]]
[[Kategori:Svenska psalmböcker]]

Nuvarande version från 11 oktober 2023 kl. 05.56

Christeliga Fägne-Timmar, thet är, sammansatte Qwäden; af Antal Etthundrade Sånger: till Guds Lof och Siälars Nöije är en psalmbok utgiven av advokaten och skalden Carl Serlachius [1]. Den föregicks av en "provupplaga" på 40 psalmer 1724.

Texter

Den omfattar 100 sånger, varav de flesta är dikter av Serlachius. Resten är översättningar, de flesta av Paul Gerhardt

Melodier

Det finns i samlingen 17 melodier, samtliga med generalbas. Av dessa är nr 7, 9, 12, 22 och 39 komponerade av Johann Mattheson, medan nr 2, 14, 16, 27, 36, 40, 97 och 98 är tyska koraler. Övriga psalmer har antingen melodihänvisning eller är hämtade från 1697 års koralbok.

Utdrag ur förordet angående musiken:

Melodierne äro mäst de bekante, ja ock wijd de nye, har iag, at fägna den Enfaldiga, alltijd i Rubriquerne gifwit 
Anwijsning på Toner i wår Swenska Psalm-Bok, när Rimm-Arten så nånsin tåålt. Men behaga dock andächtige Läsare och Läserinnor antaga och lära de nu med tryckte Melodier i Noter, som äro öwermåttan härlig- och hugnelige; så försäkrar det lönar Mödan: alldenstund dessa Melodier äro på Materierne wäl lämpade, och en god Ton ju gifwer Sång och Rimmen Anda, Lijf och Kraft; man eij häller ändå öfwer Nyheter sig må beswära: medan de Toner, som nu hos oss äro gamble, woro ock nye i wåra Fäders Tijder. De mäste desse Melodier äro föruth i Guds Församblingar hos Tyskarne bruklige; men Fem Stycken där af, äro nu tillgiorde af här i Hamburg wistande Kongl. Engelska Envoyé-Secreteraren, och Hög-Furstliga Hollstenska Capell-Mestaren, Herrn Johan Mattheson; och lärer detta hans Arbete wäl finnas wara skönt: som ju han i Compositionen öfwer allt äger Loford”.

O är en svensk psalm skriven av [[]]

Publikationer

Se även

Källor

  • Morin
  1. P Nyberg Herrar och Herrgårdar, Helsingfors, 1941, sid 9-28