Andelig Dufworöst

Från Psalmer och Andliga Sånger
Version från den 13 november 2021 kl. 07.56 av Haeffner (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Andelig Dufworöst är en psalmbok författad av Olof Kolmodin den äldre med stark prägel av herrnhutism. Den utkom i minst 15 upplagor, varav den första kom 1734. Förläggare och tryckare var bland andra Carl Stolpe. Av de 133 psalmerna är 80 texter översatta från Benjamin Schmolcks psalmtexter. Samlingen fick en uppföljning 1933 då Svenska Kyrkans Diakonistyrelses förlag gav ut ett urval av dess psalmer i psalmboken Morgonvisor och aftonpsalmer; texterna bearbetades något för sin tids språkbruk.

Poeten Anna Maria Lenngren omnämner i sin dikt Törstsläckningen denna allmänt spridda psalmbok:

Med hårdt friserad tur och nationella drägten Så nitiskt gör bekant hvart svaghets-ögonblick Af fruar i och utom slägten Och sprider ut kring stad och land Hur mången flickas dygd på balen gått till fanders Och noga talar om hvart tappadt strumpeband, Med Dufvorösten i sin hand Och näsan täppt utaf Dimanders, Just den matronan, som man vet Att, när hon säga skall en sak af vigtighet, Högtidligt fattar sin trumpet

Andelig Dufworöst 6:e upplagan 1770

Den sjätte upplagen kom 1771 tillsammans med författarens böneskifter Den Trogna Själens Gyldene Rökelse-Kar också i en sjätte utgåva. Psalmboksdelen, av dessa bägge sammanbundna böcker, innehåller 133 numrerade psalmer. Den 1 september 1731, med den första utgåvan skrev Johan Rosenadler följande förord:

Denna Bok, som så ymnog är af upmuntring til Gudelig andakt wid hwarjehanda tilfällen, och desz utan med särdeles nöje befinnes hafwa i akt tagit de Reglor, som höra til wårt Modersmåls Rimkonst, lärer förmodligen så i det förra, som det senare målet skaffa en allmän nytta, när den i Dagsljuset genom Trycket befordras.

Också Kolmodin själv skriver ett förord, i vilket han förklarar hur boken omändrats. Först har han ”sökt i möjeligaste måttan, undwika twänne Vocalers (Sjelfljudningars) sammanstötande mot hwarannan, som ofta förorsakar ett hemligt oljud” samt för det andra ”Sångernas Hufwud-Titlar worden förökad” och så för det tredje ”bifoga det så kallade Gyldene Rökelse-Karet”. Slutligen omtalar Kolmodin att ”förläggaren med detta Formatet, welat göra Boken både lindrigare til inköpet och widare til bruket”.

Texten är tryckt i frakturstil och skriven i enlighet med den tidens stavning. I det första ”Registret”, som omfattar sex sidor, presenteras de tio särskilda avdelningarna och de olika sångernas ”Hufwud-Titlar”. Efter presentationen av alla 133 sångtexterna finns ett psalmregister där första versens inledningsrad räknas upp i bokstavsordning. Psalmerna anges här med första versens inledningsstrof och titeln, efter varje sökbart psalmnamn, är den titel psalmerna har i registret.

Första Afdelningen. Böne-Röst.

Andra Afdelningen. Sorg- och Klage-Röst.

Tredje Afdelningen. Tröste-Röst.

Fjerde Afdelningen. Bättrings-Röst.

Femte Afdelningen. Gudelig Förnöjelses Röst.

Sjette Afdelningen. JESUS Andakts-Röst.

Sjunde Afdelningen. Lof- och Tacksägelse-Röst.

Ottonde Afdelningen. Tilfällig Andakts-Röst.

Nionde Afdelningen. Döds-Betraktelse-Röst.

Tionde Afdelningen. Gudelig Upmuntrings-Röst.

Tilökning