Psalmer

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ordet psalmer kommer från grekiska språket och användes ursprungligen om psalmerna i Psaltaren i Bibeln. Dessa sjöngs i synagogan och även i den tidiga kyrkan. Så småningom började man parafrasera psalmerna från psaltaren och i takt med att dessa blev friare och friare uppstod det vi idag kallar psalmer.

Psalmer är i en vidare bemärkelse andliga sånger, avsedda för allsång i gudstjänstsammanhang. De publiceras i psalmböcker där de mest spridda i Sverige är de psalmböcker som används i Svenska kyrkan. Bland de andra vitt spridda psalmböckerna kan nämnas till exempel Psalmer och sånger, Segertoner, Sionstoner, Frälsningsarméns sångbok och den katolska Cecilia.

Namnstandard[redigera]

Länkar till enskilda psalmer benämns och stavas med modernt språk. I texten till respektive psalmbok har de alltid den psalmbokens stavning.

Psalmkaraktär[redigera]

Psalmer ges olika karaktärstitlar beroende på det sammanhang de i huvudsak är ämnade att användas vid.


Se även[redigera]Sida Mall:Navbox/styles.css måste ha en innehållsmodell "Sanerad CSS" för TemplateStyles (nuvarande modell är "wikitext").


Ursprungligen hämtad från https://sv.wikipedia.org/wiki/Psalm --av Vadmal (diskussion) 21 juni 2015 kl. 17.59 (UTC) och därefter redigerad.