Från skogshorisonten 2006 & 2007
Tack vännen för den bilden!

2002, 2003, 2004, 2005,

Klicka på spelarens playknapp om du vill lyssna till Fria Proteaterns "Det var jag som byggde landet" Annars finns den också att hämta HÄR.

Februari 2006

  Sportlovsbio med kusinerna - Pingvinresan.
När mormors favoritdjur fått en alldeles egen film måste man ju ta sig in till stans biografer, även om det är 8 mil dit.
Februari 2006
   

Lördag 11 feb --- Psalmer

Vem kunde tro för något år sen att psalmer skulle bli min nästa "noja". Inte jag i alla fall, men nu har jag nog ängat mig åt psalmer dagligen sen sommaren. På wikipedian då förståss alltså. Kartlägger var psalmer har förekommit tidigare i den uppsjö av olika psalmböcker som finns, olika årgångar och olika samfund. Sen vem som skrivit, översatt och vilka som i omgångar har bearbetat texterna, i den mån det går att finna kompositörer och vilka andra psalmer som använder samma melodi.

Mest spännande har det nog varit att jobba med psalmerna i 1695 års psalmbok (ibland undrar jag onekligen om det är något fel på mig *skratt*). Men det är verkligen faschinerande att se att så många av de psalmer som skrevs för mer än 300 år sen används än idag. Många har sin rötter i Luthers 1500-tal, innan vi fick officiella psalmböcker i Sverige, och samtida med att min egen församling hemma bildades. I en tid då vägarna var få och avsedda för häst och vagn, långt innan ström och bilar ens var att tänka på.

Orden och formuleringarna har förändrats, men i grunden är det samma budskap som förmedlas. Och framför allt är det inga "hyllvärmare" det handlar om, utan sånger som vi väljer att använda än idag. Sånger som betyder något. Ord och melodier som skänker insikter och mening långt långt efter att de formulerats i någons huvud.

Ta bara en sån psalm som Härlig är jorden, skriven 1850 av en präst som lämnade efter sig tre psalmer (Bernhard Severin Ingemann) och översattes 1884 av en folkhögskolelärarinna i Sala (Cecilia Bååt-Holmberg). Det är något av en hisnande tanke tycker jag. Dom gjorde säkert mycket genom sina liv båda två, Cecilia skrev åtskilliga skrifter, men just den här insatsen har blivit en slags kulturell identitet. Och hur många lämnar sånt efter sig, av en så förhållandevis liten insats som några ord, eller några översatta ord.

Men jag har inte blivit så "knäpp" att jag tänker köpa 1695 års psalmbok i en tidig utgåva för 15.000 kr i alla fall, inte ens för 6.000 kr *ler*. Fast jag har ju införskaffat lite gamla koralböcker och 1819 års psalmbok samt 1937 års. I övrigt har jag fått låna en hel del från Ramsbergs församling med.

Åsså mår jag rätt avsevärt bättre nu efter några månader med östrogen och en lämplig dos antidepressiva tabletter, regelbundet intag av rosenrot och nattljus har väl bidragit. Solen var vacker idag, ljuset härligt, snön gnistrade som ett julkort *ler*. Kinderna är varma än av två timmar med frisk luft. Nu blir det någon psalm till, sen tvätt och lördagskväll...

April 2006
 

Onsdag 26 april --- Psalmer

Det där med ovanstående formulering "Fast jag har ju införskaffat lite gamla koralböcker och..." behöver nog korrigeras något efter dagens underrättelse från vännen AGÅ i de södra nejderna som omhändertagit en redig leverans psalmböcker åt mig med orden: "Du är numera Sveriges mesta innehavare av Koralböcker modell stora tjocka. Du äger också idiotmånga små häften av allsköns slag på avdelningen 'jag vill försäkra mig om en egen lya efter döden, genom att aldrig synda mer än lite grann'. Det är en lyx utan like."

Sommaren 2006
Sommarens vävning på Billströmska
Mitt årliga vattenhål... årets sommarkurs i damastvävstolen. Gjorde en väska med Ramsbergs logga och kunde inte ana att vi faktiskt ska flytta från församlingen till Storå efter jul!
Oktober 2006
 

Lördag 7 okt --- Åter på nätet

Nu har hemsidan varit utan uppdateringar ända sen sommarens krasch av hårddisk och moderkort. Halvhjärtat har vissa uppdateringar skett från annan dator och återföringen till min bärbara kan innebära att vissa bilder och länkar falerar. Hör gärna av er om ni ser felaktigheter!

November 2006
Faktiskt har bänken under porslinet aldrig varit så städat sen vi flyttade in
Mer bilder här

Söndag 19 nov --- Flytta, efter 20 år

Det är mer av nöden än av lusten som vi flyttar. Bilåkandet tar för mycket tid och pengar. Men visst behövs en rensning efter 20 år, som jag knappast tagit mig för med annars, å andra sidan blir här ju så beboligt att det blir ännu svårare...

27 december går flyttlasset, förhoppningsvis har de beräknade 90 kubikmetrarna minskat då i alla fall, för även om vi flyttar till 170 kvadratmeter så är förrådsutrymmena begränsade och boytan är rum att vistas i, inte att förvara skräp.

TILL SALU

Nu är huset till salu
Huset säljs av Svensk fastighetsförmedling, men jag har lagt ut dom bilder jag skickat dem i ett eget bildgalleri här.
399 nerladdningar har skett på en vecka av/om huset och i helgen har vi visning för två familjer...

Hit har vi flyttat... (inte är det som att bo "på landet" inte)
Bärnstensvägen 16
170 kvadratmeter, 5 rok, kamin, bastu och sommarrum, fem minuter från tågstationen och 15 min ner till skolan att gå för barnen.

April 2007
Långfredag 6 april --- Hemlängtan

Det har varit jobbigt att flytta, rent mentalt såväl som praktiskt. Dryga tre månader har gått sen flyttlasset gick den 27 december, och påsksakerna lyser naturligtvis med sin frånvaro. Cirka 170 kartonger är urpackade, eventuellt är det nästan 100 kvar, jag orkar inte ens räkna dom.

Men värst är den eviga hemlängtan, tillbaka. Inte till huset så mycket som till platsen. Vägens dragning genom naturen, skogspartier som växer till sig, nejder som öppnas efter skogen med ängar, utsikter, bäckar och vattendrag. Torp, stugor och ladugårdar. Spåren av tidigare generationers mödor. Vetskap om vem som är vem. Att vara del av en plats, att vara hemma i själ och hjärta.

Det var aldrig svårt att flytta TILL Gammelbo för 20 år sen. Jag upplevde inte en dag av längtan tillbaka till Stockholms innerstad. Trots att jag haft upplevelser och relationer till många människor och platser där, så längtade jag aldrig tillbaka, som nu. Många frågade om jag inte tyckte det var en stor omställning och jag kunde inte ens begripa frågan nästan. Jag förstår den faktiskt mer idag på sitt sätt. Många har ju berättat att dom också haft svårt att finna sig till rätta efter en flytt. Men eftersom jag fann mig tillrätta direkt i Gammelbo så var det aldrig något problem då.

Visst är det mer praktiskt att bo i Storå. På många sätt. Rent förnuftsmässigt är det mer rationellt att bo med större ytor (även om förrådsutrymmena är sämre), att ha närmare till det allra mesta som behövs i vardagen, att åka mindre bil, att ha mer tid.

Förnuft och känsla går inte alltid hand i hand här i livet. Och VAD är det egentligen som avgör vilket som känns som hemma?

TILL SALU

Nu är huset till salu
Huset säljs av Svensk fastighetsförmedling, men jag har lagt ut dom bilder jag skickat dem i ett eget bildgalleri här.
100-300 nerladdningar sker per vecka av/om huset, några visningar har bokats utan att leda till köp...

Hit har vi flyttat... (inte är det som att bo "på landet" inte)
Bärnstensvägen 16
170 kvadratmeter, 5 rok, kamin, bastu och sommarrum, fem minuter från tågstationen och 15 min ner till skolan att gå för barnen.

 


Besökare sen flytten 14 dec 2009