Karl-Gustaf Hildebrand

Från Psalmer och Andliga Sånger
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Karl-Gustaf Hildebrand, född 25 april 1911 i Stockholm, död 30 januari 2005 i Uppsala, var professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, författare och psalmförfattare.

Hildebrand utnämndes till preceptor vid Uppsala universitet, och 1959 blev han dess förste professor i ekonomisk historia. Han innehade professuren fram till sin pensionering 1977.

Biografi

Hildebrand var son till historikern Karl Hildebrand av den borgliga släkten Hildebrand och Elisabeth af Geijerstam. År 1936 gifte han sig med Majstina Rydh. Makarna Hildebrand är begravda på Uppsala gamla kyrkogård.[1]

I sin ungdom ägnade sig Hildebrand åt profan poesi, och är ihågkommen som en av 1930-talets mest typiska dekadent studentikosa Uppsalapoeter.

Under vinterkriget författade Hildebrand tillsammans med Olof Lagercrantz skriften Finlands sak är vår, och fungerade som redaktör för frivilligkårens tidning Den frivillige som spreds i 900 000 exemplar. Han höll minnestalet över Natanael Beskow vid minnesstunden i Djursholms kapell 31 oktober 1953.

Karl-Gustaf Hildebrand finns representerad i 1986 års psalmbok med ett antal olika verk i både original och bearbetade eller översatta texter.

Medverkan i föreningen Heimdal

Hildebrand var medlem av den konservativa studentföreningen Heimdal. Han var närvarande vid Bollhusmötet i Uppsala i februari 1939, som utmynnade i att studentkåren protesterade mot Sveriges mottagande av judiska läkare som efter Kristallnatten flydde från Nazityskland.

Herman Lindqvist utpekade felaktigt Hildebrand som flyktingmotståndare, vilket ledde till att en del av Lindqvists Historien om Sverige fick dras in. I själva verket förordade Hildebrand mottagningen, i strid mot den tyskvänliga falangen av Heimdal. Händelserna kring Bollhusmötet utreds i detalj i Ola Larsmos Djävulssonaten (2007). Lindqvist har även pekat ut Hildebrand som medlem av extremhögern i memoarboken Mitt i allt (2012), vilket ledde till att leveransen av boken till bokhandlarna stoppades av förlaget.[2]

Psalmer

Se även

Källor