Alm
Splintborren orsakar almsjukan
 
Almen kan bli gammal om den inte får besök av den lilla skalbaggen splintborren, som drar med sig de klibbiga svampsporer som orsakar almsjukan.
 
Alm. Foto Lennart Eriksson
Vid Ramsbergs kyrka
står denna alm.
(Klicka och se en stor bild)
Almen är trädet vars slantliknande frön kantar gatorna i Lindesberg när frukten i dess mitt har mognat. Dessvärre hamnar slantarna inte bara på gatan, de har en tendens att blåsa in genom dörrar och fönster också.

Lövet har en lika vass spets som hasseln och formen med de dubbeltandade kanterna liknar varandra. En ung almplanta är lätt att ta för hassel. Men almens löv har två andra kännetecken. Lövet är mycket strävt att ta på, och har en sned bladbas, dvs ena bladhalvan är större än den andra. Ofta, men långtifrån alltid, kan almen kännas igen på hur löven står. De formar sig gärna som ett böljande V.

Almen blommar första gången i 30-40-årsålderna på bar kvist, alltså före lövsprickningen. Den är köldtålig och som enda ädelträd förekommer den med en buskvariant ända upp till sydlägen i Åsele Lappmarker, men den egentliga utbredningsgränsen går söder om ekens och askens gräns.

Almens bark sägs vara lättare att baka barkbröd med och innehåller mer näring än tallbarken. Virket är hårt och segt och har använts till kvarnhjul, axlar och hjulnav, men numera främst i möbler för den fina färgskiftningens skull.

Almlöv. Foto Lennart Eriksson
Det synnerligen sträva
almbladet med dess sneda bladbas är typiskt för almen. Varma dagar viker sig bladet på mitten.
(Klicka och se en stor bild)

 

FAKTA:
Almen är liksom asken ett stort träd. Höjder över 30 meter förekommer. Vore det inte för almsjukan kunde 400-åriga almar vara vanligare. Stammen kan bli väldigt grov, omkretsar på över sex meter har uppmätts. I det latinska namnet Ulmus glabra betyder glabra göra kal och anses syfta på den kala frukten. Ulmus är romarnas gamla namn på almen.

Publicerad i Bergslagsposten
10 augusti 1994

© Text: Maria Lagerman
© Foto: Lennart Eriksson
Samling av bilder på alla löven finns HÄR.
Samling av bilder på alla träden finns HÄR.
Alen fäller löven gröna tack vare en liten kvävebildande svamp vid roten Almens slantliknande frön blåser likt rön för vinden Ask - Yggdrasil. Lövas sist och fäller löven först Aspen välkänd för sitt darrande, men okänd för sin gulbruna lövsprickning Björk - Hängbjörk, Vårtbjörk, Glasbjörk, Masurbjörk, Ornäsbjörk - Sverigeträdet. Bok - Finns planterad ovan sin egentliga trädgräns i Kloten Ek - Vinterek med långa skaft, Sommarek med korta skaft Hassel är kalkfördragande och vill ha ljus Häggen signalerar vårens höjdpunkt och sommarens ankomst Lind - Lindesbergs kommunvapen. Blommar sist av alla lövträd Lönn - Vårdträdet framför andra Oxeln är mitt favoritträd, vackert vår som höst att beskåda Rönnen vanligt vårdträd vid gamla finnbosättningar, men sällan på herrgårdar Sälgen finns i många varianter inom släkten Salix Många ser inte träden för bara skog numera

ÄNTLIGEN HAR DET BLIVIT AV

Särtryck av alla texter finns att köpa som broschyr!
Det tog "bara" lite drygt 20 år att få den ur pressarna - februari 2015

32 sidor, häftad broschyr.
Pris 50 kr
5 kr rabatt vid köp av Lövringsduk

Beställ på mail till
maria at gammelbo.se
Beställ och betala till Lasse-Maiaz Plusgiro 663026-3 så slipper du frakten!

Besökare på Teliasidorna
27 juli 2004 - 14 dec 2009 = 1475
På Gammelbo.se från 24 juli 2010


Besökare sen flytten 14 dec 2009

Min Lövringsduk från Ekellunds Linneväveri i Horred