Hägg
Häggens vita blomma förföriskt vacker
 
Vårens ankomst mellan hägg och syren sätter sina spår på BB i början på nästkommande år. Det kan inte skyllas på enbart häggen, men visst är dess vita doftande blommor förförande vackra, om än doften blir lite väl stark att ta in inomhus.
 
Hägg. Foto: Lennart Eriksson
En typisk variant
av hägg som pryder sin plats i Gammelbo. Ska den kallas buske eller träd? Gränsen brukar vara om arten bildar vedartad stam eller inte, och nog har denna hägg stam, den har flera stycken.
(Klicka och se en stor bild)

I år fick vi en ganska lång tid mellan hägg och syren tack vare den kalla våren. När blomningen är över kan det vara svårt att skilja hägg från sälg. Men löven skiljs åt av häggens fint sågade kant, och dess rödaktiga skaft. När de svarta bären utvecklats på hösten blir det lättare igen. Bären är inte giftiga, men osmakliga. Den lilla kärnan i mitten bekräftar släktskapet med plommon och körsbär. Vintertid kan häggen skiljas från andra träd tack vare bärskaften som hänger kvar.

Växtsättet liknar hasselns, flera stammar bildar ett mellanting mellan buske och träd. Men häggen vill inte ha kalkhaltig mark och förekommer därför sällan tillsammans med hassel. Annars växer häggen liksom björk, rönn och asp i hela landet. Men den nordligare häggen är en variant som inte doftar så mycket, och dess blommor växer uppåt, inte hängande.

Veden är illaluktande innan den torkats. Om trädet inte burit bär kan häggen identifieras just med hjälp av lukten från en bruten kvist. Men tänk på att det är bara markägaren som får bryta kvistar. Mjukheten i virket har utnyttjats för slöjdarbeten och vapenstockar. Huruvida häggkvistar skyddar mot häxor lär vi inte kunna utröna, och det är tveksamt om de kan avvärja åska, som man trodde förr.

FAKTA:
Häggen blir varken hög, 10-15 meter, eller gammal, 60-80 år. Man har faktiskt uppmätt en omkrets på två meter, men vanligen står flera stammar intill varandra och ser ut som en enda stor mjukt välvd buske.

I det latinska namnet Prunus padus kan det senare härledas till en flod i Italien, vilket innebär att häggen finns över hela Europa. Häggen lär saknas på de kalkrika öarna Öland och Gotland.

Hägglöv. Foto: Lennart Eriksson
Hägglövets ovala, spetsiga löv har en fint sågad kant. Just kanten är ofta enda sättet, efter trädens blomning, att skilja hägg och sälg åt.
En hjälp kan vara att tänka "Hägg har egg".
(Klicka och se en stor bild)

Publicerad i Bergslagsposten
15 augusti 1994

© Text: Maria Ströman (nu Lagerman)
© Foto: Lennart Eriksson
Samling av bilder på alla löven finns HÄR.
Samling av bilder på alla träden finns HÄR.
Alen fäller löven gröna tack vare en liten kvävebildande svamp vid roten Almens slantliknande frön blåser likt rön för vinden Ask - Yggdrasil. Lövas sist och fäller löven först Aspen välkänd för sitt darrande, men okänd för sin gulbruna lövsprickning Björk - Hängbjörk, Vårtbjörk, Glasbjörk, Masurbjörk, Ornäsbjörk - Sverigeträdet. Bok - Finns planterad ovan sin egentliga trädgräns i Kloten Ek - Vinterek med långa skaft, Sommarek med korta skaft Hassel är kalkfördragande och vill ha ljus Häggen signalerar vårens höjdpunkt och sommarens ankomst Lind - Lindesbergs kommunvapen. Blommar sist av alla lövträd Lönn - Vårdträdet framför andra Oxeln är mitt favoritträd, vackert vår som höst att beskåda Rönnen vanligt vårdträd vid gamla finnbosättningar, men sällan på herrgårdar Sälgen finns i många varianter inom släkten Salix Många ser inte träden för bara skog numera

ÄNTLIGEN HAR DET BLIVIT AV

Särtryck av alla texter finns att köpa som broschyr!
Det tog "bara" lite drygt 20 år att få den ur pressarna - februari 2015

32 sidor, häftad broschyr.
Pris 50 kr
5 kr rabatt vid köp av Lövringsduk

Beställ på mail till
maria at gammelbo.se
Beställ och betala till Lasse-Maiaz Plusgiro 663026-3 så slipper du frakten!

572 besökare 27 juli 2004 till 7 juli 2008 då räknaren togs bort

Min Lövringsduk från Ekellunds Linneväveri i Horred