Oxel
Oxeln - det svenskaste av alla träd i Sverige
 
Det svenskaste av alla träd i Sverige är egentligen oxeln. Inte för att den är vanligast, utan för att den har fötts här. Linné ville ge den namnet Sorbus suecia, men det blev Sorbus intermedia.
 
(Klicka och se en stor bild)

Att oxeln kommer ur en korsning mellan (intermedia) rönn och vitoxel, syns på blommorna och bären. Till skillnad från rönnen blir det bär på oxeln utan befruktning. Dess bär är sötare än rönnens och har använts som mjöl under nödår.

Oxelns mjukt rundade flikar på löven och dess djupt mörkgröna glänsande färg ger trädet en karaktär som liknar ekens eller klibbalens. I blomningstid kan det i all hast se ut som rönnbärsblommor i en ek, fast färgen är mörkare på löven.

Men veden är annorlunda, seg och svårkluven. Vedens egenskaper har gjort den svenska tumstocken till vad den är, seg och böjlig. Bowlingklot är ofta gjorda av oxel.

Oxeln tål såväl hård blåst som luftföroreningar, vilket gjort den till ett populärt parkträd i städerna. Den växer vild upp till Indalsälven i Sundsvall, men är vanligast i Småland.

Oxellöv. Foto: Lennart Eriksson

När Gunnar Danielssons morfar flyttade till Grimsöbodar 1908 tog han hjälp av en trädgårdsmästare för att få råd om plantering. Resultatet blev bland annat att Oskar Larsson planterade denna oxel som säkert var ett ganska ovanligt träd.
(Klicka och se en stor bild)

FAKTA:
En gammal oxel kan uppnå ansenliga dimensioner. Ett träd med en stamomkrets på fyra meter finns i Närke.
Däremot blir den sällan högre än rönnens 20 meter, trots att den kan bli 200 år.
Det mörkt gröna lövet är gråludet på undersidan. Den ovala formen och de tandade flikarna ger trädet en mjuk karaktär.
(Klicka och se en stor bild)

Publicerad i Bergslagsposten
15 augusti 1994

© Text: Maria Lagerman
© Foto: Lennart Eriksson

Samling av bilder på alla löven finns HÄR.
Samling av bilder på alla träden finns HÄR.
Alen fäller löven gröna tack vare en liten kvävebildande svamp vid roten Almens slantliknande frön blåser likt rön för vinden Ask - Yggdrasil. Lövas sist och fäller löven först Aspen välkänd för sitt darrande, men okänd för sin gulbruna lövsprickning Björk - Hängbjörk, Vårtbjörk, Glasbjörk, Masurbjörk, Ornäsbjörk - Sverigeträdet. Bok - Finns planterad ovan sin egentliga trädgräns i Kloten Ek - Vinterek med långa skaft, Sommarek med korta skaft Hassel är kalkfördragande och vill ha ljus Häggen signalerar vårens höjdpunkt och sommarens ankomst Lind - Lindesbergs kommunvapen. Blommar sist av alla lövträd Lönn - Vårdträdet framför andra Oxeln är mitt favoritträd, vackert vår som höst att beskåda Rönnen vanligt vårdträd vid gamla finnbosättningar, men sällan på herrgårdar Sälgen finns i många varianter inom släkten Salix Många ser inte träden för bara skog numera

 

ÄNTLIGEN HAR DET BLIVIT AV

Särtryck av alla texter finns att köpa som broschyr!
Det tog "bara" lite drygt 20 år att få den ur pressarna - februari 2015

32 sidor, häftad broschyr.
Pris 50 kr
5 kr rabatt vid köp av Lövringsduk

Beställ på mail till
maria at gammelbo.se
Beställ och betala till Lasse-Maiaz Plusgiro 663026-3 så slipper du frakten!

Besökare sen 27 juli 2004

Min Lövringsduk från Ekellunds Linneväveri i Horred