Asp
Aspen blir ungefär lika gammal som människan
 
Att darra som ett asplöv är väl allom bekant. Fenomenet med de darrande asplöven beror på lövets långa skaft som är tillplattat i sidorna.
 
Asp. Foto Lennart Eriksson
Gamla aspar
är populära boträd för fåglar. Den här aspen vid Långbroängsviken, söder om Norrmogen, har Grimsö forskningsstation försett med skylten "Boträd" för att markera att särskild hänsyn bör visas trädet. I förgrunden en död asp, hemvist för insekter av allehanda slag.
(Klicka och se en stor bild)

Aspens klotrunda löv och vågiga kant, kan till hösten bli nästan violett i färgen om antocyanerna haft en gynnsam sommar, annars kan karotenerna dominera och ge lysande guldgula löv istället. Den glatta ytan bidrar till det särskilda ljudet från de darrande löven. I lövsprickningen har aspen inget klorofyll i löven, den ser ut att vara höstlövad i gulbruna färger. De till synes silverfärgade asplöv som förekommer i södra kommundelen är i själva verket uppätna löv. Angriparen har bara lämnat kvar bladnerverna.

Liksom hos asken blir hanträden störst. Det märkliga är att de är mycket vanligare än honträden som är näst intill sällsynta. Det är svårt att skilja dem åt, men honträdets hängen är kortast först, men växer ifatt hanhänget och blir betydligt längre.

Aspen är ett populärt boträd för fåglar och växer ända upp i fjälltrakterna. Som andra ljusälskande träd, björk och tall, släpper aspen de nedre grenarna.

Trädet tillhör poppelsläkten och gör som poppeln - skjuter massor av rotskott, vars unga löv är ludna på undersidan, mycket stora och hjärtformade eller ovala. Vill man avlägsna aspar måste man ringbarka dem, annars blir resultatet ett hav av rotskott.
Aspveden passar bra vid bastubygge, virket varken kådar eller blir varmt. Vedens benägenhet att klyvas lätt utnyttjas av tändsticksindustrin. En halv kubikmeter aspträ ger cirka en miljon tändstickor.


FAKTA:
Aspen anses kunna bli 25 meter hög. De grövsta asparna kan ha en omkrets på 3,5 meter i brösthöjd.
En asp uppnår sin ålders höst ungefär som människan. Den blir sällan mer än 100 år om den inte avverkats i 50-70-årsåldern.
I Skåne finns en aspvariant som har fler kromosomer, vilket gör den storvuxen.
Aspens latinska namn Populus tremula betyder "folklig", vilket syftar på den allmänna förekomsten och "darrande", såsom lövet gör.

Asplöv. Foto Lennart Eriksson
Det runda tandade asplövet har ovanligt långt bladskaft som bidrar till lövdallret. Olika form och tandning förekommer hos olika aspvarianter.
(Klicka och se en stor bild)

Publicerad i Bergslagsposten
17 augusti 1994

© Text: Maria Lagerman
© Foto: Lennart Eriksson

Samling av bilder på alla löven finns HÄR.
Samling av bilder på alla träden finns HÄR.
Alen fäller löven gröna tack vare en liten kvävebildande svamp vid roten Almens slantliknande frön blåser likt rön för vinden Ask - Yggdrasil. Lövas sist och fäller löven först Aspen välkänd för sitt darrande, men okänd för sin gulbruna lövsprickning Björk - Hängbjörk, Vårtbjörk, Glasbjörk, Masurbjörk, Ornäsbjörk - Sverigeträdet. Bok - Finns planterad ovan sin egentliga trädgräns i Kloten Ek - Vinterek med långa skaft, Sommarek med korta skaft Hassel är kalkfördragande och vill ha ljus Häggen signalerar vårens höjdpunkt och sommarens ankomst Lind - Lindesbergs kommunvapen. Blommar sist av alla lövträd Lönn - Vårdträdet framför andra Oxeln är mitt favoritträd, vackert vår som höst att beskåda Rönnen vanligt vårdträd vid gamla finnbosättningar, men sällan på herrgårdar Sälgen finns i många varianter inom släkten Salix Många ser inte träden för bara skog numera
Vill du smycka ditt hem med fina posters kan LOTTAS TRÄD rekommenderas! Botanisera bland Asp, Björk, Ek, Hägg och annat skoj.

ÄNTLIGEN HAR DET BLIVIT AV

Särtryck av alla texter finns att köpa som broschyr!
Det tog "bara" lite drygt 20 år att få den ur pressarna - februari 2015

32 sidor, häftad broschyr.
Pris 50 kr
5 kr rabatt vid köp av Lövringsduk

Beställ på mail till
maria at gammelbo.se
Beställ och betala till Lasse-Maiaz Plusgiro 663026-3 så slipper du frakten!

Besökare sen 27 juli 2004

Min Lövringsduk från Ekellunds Linneväveri i Horred