Björk
Björken var först av alla träd i Norden
 
Vad vore Sverige utan björk? Som Danmark kanske, där björken i stort sett bara växer i trädgårdarna. Där står den och dricker 600 liter vatten per dygn, och låter 90 procent dunsta genom bladen, och pryder sin plats med hängbjörkens karaktäristiskt vita stam.
 
Vårtbjörk. Foto: Lennart Eriksson
Den gamla hängbjörken
vid Gammelbos gamla skola blir inte högre än så här, toppen har vänt och hänger nedåt. En risk med att låta gamla björkar stå för länge är att de har lätt för att blåsa omkull.

(Klicka och se en stor bild)

Hängbjörken kallas också vitbjörk (av den vita stammen) eller vårtbjörk (av de små vårtorna på grenarna). Dess löv är nästan trekantigt, bredast närmast skaftet. Till skillnad från glasbjörkens löv som är mer ovalt, bredast mitt på lövet. Hängbjörk i dess rätta betydelse finns vid Noras Strandpromenad, där hänger grenarna i stora klasar ner till marken.

Om tjockskorvig bark bildats på stammens nederdel på en vårtbjörk är det en masurbjörk vars fibrer ärvt en oregelbunden tillväxt.

Ornäsbjörken är en variant av vårtbjörken men har mycket flikiga löv. Som ett resultat av FN:s trädår 1985 utsågs ornäsbjörken till riksträd, och finns planterad i landets alla kommuner. I Lindesberg står riksträdet vid Strandpromenadens östra slutpunkt.

Glasbjörken är den björk som kan drabbas av svampangrepp som får grenarna att växa till ett virrvarr som liknar skatbon. De kallas häxkvastar eller martovor. Namnet glasbjörk kommer av det glasklirrande ljud som hörs när veden klyvs. Av björksorterna var glasbjörken den första och är fortfarande den vanligaste. Men skogsbruket föredrar vårtbjörken som blir större.

En variant av glasbjörk är dvärgbjörken. Betula nana som betyder dvärglik. Den blir aldrig ett träd, snarare en risbuske där den växer på myrmarker med sina små runda blad. Trots sin litenhet kan den bli 90 år gammal.

En annan variant av glasbjörk är fjällbjörken, Betula tortuosa som betyder vriden. På dess krokiga och smala stam avslöjar laven hur djup snön brukar vara.

Vårtbjörkens löv. Foto: Lennart Eriksson
Vårtbjörkens löv, ovan, är trekantigt och spetsigt. I lövsprickningen är lövet brungrönt till skillnad från glasbjörkens löv som är ljust grönt. Glasbjörkens löv, nedan, är ovalt och spetsigt.
(Klicka och se stora bilder)

Här kan du spela "Där björkarna susa"

Annars finns den att hämta HÄR

FAKTA:
Björken var först av alla träd att vandra in i Norden. Sen kom hassel, tall och ädla lövträd. I 80-årsåldern har den vuxit färdigt på höjden som brukar vara 25-30 meter. Glasbjörken blir dock något kortare. Björken kan som mest bli 300 år och i Skellefteå finns en björk vars omkrets är 3,4 meter. Släktnamnet Betula betyder tjära. Artnamnet verrucosa betyder vårtig och glasbjörkens artnamn pubescens betyder hårig, skäggig och syftar på de ludna årsskotten.
Glasbjörkens löv. Foto: Lennart Eriksson

Publicerad i Bergslagsposten
16 augusti 1994

© Text: Maria Lagerman
© Foto: Lennart Eriksson

Samling av bilder på alla löven finns HÄR.
Samling av bilder på alla träden finns HÄR.
Alen fäller löven gröna tack vare en liten kvävebildande svamp vid roten Almens slantliknande frön blåser likt rön för vinden Ask - Yggdrasil. Lövas sist och fäller löven först Aspen välkänd för sitt darrande, men okänd för sin gulbruna lövsprickning Björk - Hängbjörk, Vårtbjörk, Glasbjörk, Masurbjörk, Ornäsbjörk - Sverigeträdet. Bok - Finns planterad ovan sin egentliga trädgräns i Kloten Ek - Vinterek med långa skaft, Sommarek med korta skaft Hassel är kalkfördragande och vill ha ljus Häggen signalerar vårens höjdpunkt och sommarens ankomst Lind - Lindesbergs kommunvapen. Blommar sist av alla lövträd Lönn - Vårdträdet framför andra Oxeln är mitt favoritträd, vackert vår som höst att beskåda Rönnen vanligt vårdträd vid gamla finnbosättningar, men sällan på herrgårdar Sälgen finns i många varianter inom släkten Salix Många ser inte träden för bara skog numera
Vill du smycka ditt hem med fina posters kan LOTTAS TRÄD rekommenderas! Botanisera bland Asp, Björk, Ek, Hägg och annat skoj.

ÄNTLIGEN HAR DET BLIVIT AV

Särtryck av alla texter finns att köpa som broschyr!
Det tog "bara" lite drygt 20 år att få den ur pressarna - februari 2015

32 sidor, häftad broschyr.
Pris 50 kr
5 kr rabatt vid köp av Lövringsduk

Beställ på mail till
maria at gammelbo.se
Beställ och betala till Lasse-Maiaz Plusgiro 663026-3 så slipper du frakten!

Besökare sen 20 april 2003

Min Lövringsduk från Ekellunds Linneväveri i Horred